Recept geroosterde spruitjes salade
Deze geroosterde spruitjes salade is een lekker winters gerechtje, en past ook prima als bijgerecht bij het Kerstdiner. Het recept is afkomstig uit Delicious magazine. In Delicious magazine was het een onderdeel van het hoofdgerecht samen met aardappelpuree en varkenshaas. Heleen heeft hier een salade van gemaakt als bijgerecht.
Ook voor de mensen die niet van spruitjes houden, is dit een verrassend gerecht. Door de spruitjes te roosteren samen met een appel, wordt de smaak van de spruitjes minder bitter.
Dit geldt overigens ook voor gekookte spruitjes. Als je aan het kookwater een klein schepje suiker toevoegt, neutraliseert dit ook de bittere smaak. Probeer het maar eens! Vind je het toevoegen van suiker wat vreemd, je kunt de bittere smaak van spruitjes ook wegnemen door ze te koken in water met een bouillonblokje.
Serveer de salade bijvoorbeeld op deze mooie schaal van PiP Studio. Sowieso het hele servies Royal winter white van PiP Studio misstaat niet op tafel tijdens het kerstdiner. Fijne feestdagen!
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 g spruiten;
- 1 appel;
- 75 g baconreepjes;
- 2 el olijfolie;
- 50 g rucola en/of veldsla;
- 25 g walnoten;
- Zout en peper;
- Extra vierge olijfolie;
- Balsamico azijn.
En zo maak je het:
- Allereerst verwarm je de oven voor op 200°C;
- Vervolgens halveer je de grotere spruiten;
- Snijd dan de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes van ongeveer 1 cm;
- Meng de spruitjes samen met de appelblokjes, baconreepjes, zout en peper. Schep het mengsel in een ovenschaal;
- Rooster het geheel in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten lichtbruin en beetgaar;
- Ondertussen dat de oven zijn werk doet, rooster je de walnoten een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
- Schep de walnoten vervolgens uit de pan, laat ze afkoelen en hak ze grof;
- Haal de spruiten uit de oven en laat ze iets afkoelen;
- Hussel de geroosterde spruiten met de rucola en/of veldsla;
- Breng dan de salade op smaak met de extra vierge olijfolie en balsamico azijn;
- Bestrooi als laatste met de gehakte walnoten en serveer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*