Recept makkelijke winterse ovenschotel met boerenkool
Deze ovenschotel is echt heerlijk voor een winterse dag en zit boordevol groenten. Het recept komt uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley.
Melissa heeft inmiddels 6 kookboeken geschreven en is een groot voorstander van feel-good eten. Deze winterse ovenschotel is daar een voorbeeld van. Doordat eigenlijk alles in een grote ovenschaal klaargemaakt wordt, heb je ook weinig afwas.
De boerenkool in dit gerecht wordt ook geroosterd in de oven, dat geeft een andere smaak dan de standaard boerenkool stamppot. En de salie in dit gerecht geeft een heerlijke smaak. Ook is salie een goede ontstekingsremmer en helpt bij spijsverteringsklachten.
Als je ook een heerlijke wortelpuree bij dit gerecht serveert in plaats van aardappelpuree, heb je gelijk nog meer groenten te pakken. Maar ook met een aardappelpuree is deze ovenschotel smakelijk. Je kunt ook krieltjes door het groentemengsel roeren en mee laten roosteren in de oven, waar je zelf maar zin in hebt.
Ben je op zoek naar nog meer recepten voor ovenschotels of traybakes? Dan is dit kookboek een leuk idee.
Bereidingstijd: 40 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 knolselderij;
- 1 rode ui;
- 1 grote rode paprika;
- 1 appel;
- 4 (runder)saucijzen;
- 1 el fijngehakte rozemarijn;
- 200 g boerenkool;
- 1 el kokosolie;
- 12 salieblaadjes;
- 3 el mosterd;
- 1 ½ el ahornsiroop of honing;
- 1 el appelazijn;
- 2 el olijfolie;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 220°C;
- Schil dan de knolselderij en snijd deze in blokjes van 1 ½ cm;
- Pel de ui en snijd deze in ringen;
- Snijd ook de paprika in grove stukken;
- Schil vervolgens de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook deze in blokjes van ongeveer 1 ½ cm;
- Doe de kokosolie in een grote ovenschaal en zet deze even in de oven tot de kokosolie gesmolten is;
- Verdeel vervolgens de groenten en de appel behalve de boerenkool over de ovenschaal;
- Snijd de saucijzen in stukken en verdeel ook deze over de ovenschaal;
- Strooi de gehakte rozemarijn over de groenten en het vlees, evenals wat zout en peper en meng het door elkaar zodat ook de kokosolie wat verdeeld is;
- Rooster het geheel in het midden van de oven gedurende 18 minuten;
- Haal de ovenschaal uit de oven, verdeel de boerenkool over de schotel en schep alles door elkaar en zet het nog 10 minuten terug in de oven;
- Maak ondertussen de mosterdsaus: hak de salieblaadjes fijn en meng deze met de mosterd, olijfolie, ahornsiroop en appelazijn tot een homogene saus;
- Als de groenten en saucijzen gaar en goudbruin geroosterd zijn, haal je de winterse ovenschaal uit de oven;
- Verdeel het mengsel over 4 borden en maak af met de mosterdsaus en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*