Recept gehaktballetjes in teriyaki saus
Deze gehaktballetjes van Annemiek van Keukenliefde kun je als borrelhapje eten, maar als je ze iets groter maakt, kun je ze ook goed bij het diner eten samen met gekookte rijst en gewokte groenten. In dit recept voor gehaktballetjes in teriyaki saus maak je de teriyaki saus ook zelf, die smaakt een stuk lekkerder dan uit een flesje uit de supermarkt en is easy & snel klaar!
Nog meer inspiratie nodig voor bijzondere borrelhapjes? Die vind je in dit kookboek.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500 g gemengd gehakt;
- 10 cream crackers;
- 2 el tomatenketchup;
- Bosje peterselie;
- 1 ei;
- Sesamzaadjes;
- 50 ml sojasaus;
- 50 ml mirin;
- 50 ml water;
- 1 teen knoflook;
- 1 el honing;
- 1 tl sesamolie;
- ½ el maïzena;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Maal allereerst de cream crackers in een keukenmachine fijn, en hak ook de peterselie fijn;
- Meng het gehakt met de cream crackers, ketchup, ei en het grootste deel van de peterselie tot een geheel en breng op smaak met zout en peper;
- Draai vervolgens het mengsel tot kleine gehaktballetjes als borrelhapje, of iets grotere balletjes voor bij het diner;
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom goudbruin;
- Verwarm in een steelpannetje de sojasaus, mirin en water. Pers hierin de teen knoflook uit, en voeg de honing en sesamolie toe;
- Breng dan het geheel aan de kook en laat het daarna 1 minuut zachtjes doorkoken;
- Meng de maïzena met een scheutje koud water tot een glad papje en voeg het al roerend toe aan de saus. Warm het geheel nog goed door tot het gaat binden;
- Voeg de teriyakisaus toe aan de koekenpan met gehaktballetjes en verwarm het geheel nog enkele minuten totdat de gehaktballetjes gaar zijn en mooi glanzen door de saus. Je kunt eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik is;
- Bestrooi tenslotte de balletjes met sesamzaad en de achtergehouden peterselie en serveer ze warm.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*