Recept gehaktballetjes in rode wijn saus
Soms is het gewoon fijn om een eenpansgerecht te maken. Dit gerecht van gehaktballetjes in rode wijn saus is een super lekkere versie hiervan. Op Culy vond Heleen het recept.
Je hebt voor de saus 3 dl rode wijn nodig, schenk dan ook een lekker glas in tijdens het eten. Maak je het gerecht als er ook kinderen mee eten? Voeg dan bouillon in plaats van rode wijn toe voor de saus. Je hebt voor dit gerecht ‘San Marzano tomaten’ uit blik nodig, deze zijn tegenwoordig ook in supermarkten te vinden. San Marzano tomaten zijn volgens de Italianen de allerbeste tomaten. Ze hebben een stevig vruchtvlees en dieprode kleur.
Ben je op zoek naar meer eenpansgerechten? In dit kookboek staan 60 bijzondere gerechten die niet kunnen mislukken!
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 300 g orzo;
- 100 g feta;
- Paar takjes rozemarijn;
- 500 g gehakt;
- 1 teen knoflook;
- 3 sjalotjes;
- 50 g Parmezaanse kaas;
- 30 g broodkruim;
- 1 ei;
- 1 el oregano;
- Snuf nootmuskaat;
- 3 ansjovisfilets;
- 800 g San Marzano tomaten uit blik;
- 3 dl rode wijn;
- 1 bouillonblokje;
- 1 tl suiker;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Pel allereerst de sjalotjes en snipper deze fijn;
- Meng 2/3 van de sjalotjes met het gehakt, Parmezaanse kaas, broodkruim, ei, oregano, nootmuskaat en pers er de teen knoflook boven uit. Breng het mengsel op smaak met zout en peper;
- Rol er vervolgens gehaktballetjes van, ter grootte van een bitterbal;
- Verhit een klont boter in een grote pan en bak de gehaktballetjes rondom aan tot ze gaar zijn;
- Haal dan de gehaktballetjes uit de pan, maar zet het vuur niet uit;
- Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan en fruit hierin de rest van de sjalotjes;
- Voeg vervolgens de ansjovisfilets toe en roer tot deze zijn opgelost;
- Nu kan de inhoud van de blikken San Marzano tomaten toegevoegd worden aan de pan en roer goed door;
- Schenk er ook de rode wijn bij;
- Doe er dan een paar takjes rozemarijn bij en verkruimel het bouillonblokje er boven;
- Breng het mengsel op smaak met de suiker, zout en peper;
- Roer er daarna de ongekookte orzo doorheen en laat deze met een deksel op de pan in 10-15 minuten op een laag vuur koken;
- Zorg ervoor dat je af en toe in de pan roert, zodat de orzo niet aan de bodem vast blijft plakken. Wordt het mengsel wat te droog? Voeg dan wat extra water toe;
- Proef of de orzo gaar is. Als dit het geval is, schik je de gehaktballetjes tussen de orzo en laat alles nog eens goed doorgaren;
- Verkruimel tenslotte de feta er als laatste overheen en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*