Recept gegrilde bloemkool met tahin & citroen
Bloemkool is heerlijk om te roosteren, zo ook met deze Midden-Oosterse kruiden en specerijen. Het recept is origineel afkomstig uit dit prachtige kookboek van ‘Sabrina Ghayour’. Het kookboek staat vol feestelijke recepten voor allerlei gelegenheden maar voor nu gaan we aan de slag met gegrilde bloemkool.
De ingelegde citroenen en rozenharissa zijn tegenwoordig gewoon in de supermarkt te verkrijgen, ideaal! De Midden-Oosterse keuken heeft bijzondere smaken, die niet te pittig zijn en daardoor bij veel mensen in de smaak valt. Dit gerecht kun je zowel in een koekenpan als in de oven bereiden. Het voordeel van de oven is dat je dan genoeg tijd hebt om in de tussentijd je vis of vlees te bereiden waarbij je deze groenten serveert.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten.
Voor vier personen heb je nodig:
- 1 grote bloemkool om een gegrilde bloemkool van te maken;
- 3 el rozenharissa (of gewone harissa);
- 4 el vloeibare honing;
- 1 el olijfolie;
- 1 tl kaneel;
- Zeezoutvlokken en versgemalen peper;
- 4 el lichte tahin;
- 6 el Griekse yoghurt;
- Citroensap;
- 4 ingelegde citroenen;
- Handvol geroosterd amandelschaafsel;
- 15 g grofgehakte peterselie.
En zo maak je het:
- Verwijder allereerst de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in 4 gelijke plakken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bloemkool in roosjes te snijden;
- Meng de harissa met de honing, olijfolie en kaneel in een kommetje en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel vervolgens over de bloemkool aan alle zijden;
- Verhit vervolgens wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en leg de bloemkoolplakken in de pan. Bak de bloemkool 6-8 minuten aan beide kanten tot ze gaar en geroosterd zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkool te roosteren in de oven. Leg dan de gemarineerde plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het gedurende 20-25 minuten bij 220°C;
- Doordat er honing in de marinade zit kan het gebeuren dat de bloemkool wat zwart wordt, dit is het karamelliseren van de honing;
- Meng ondertussen de tahin met de yoghurt en het citroensap in een kommetje en breng het op smaak met zout. Roer er lauwwarm water door tot het mengsel de consistentie van een saus heeft. Doe dit lepel voor lepel, zodat de saus ook niet te dun wordt;
- Snijd de ingelegde citroenen in stukjes;
- Leg dan de geroosterde bloemkool op een grote schaal of op 4 borden;
- Sprenkel de yoghurtsaus en eventueel wat overgebleven marinade over de bloemkool, garneer met de ingelegde citroenen, amandelschaafsel en de peterselie;
- Serveer dit als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebakken vis of vlees met rijst & een frisse salade erbij en je hebt een lekker gerecht!
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*