Met kip zit je altijd wel goed
Ik eet de laatste tijd echt minder vlees. Deze week heb ik 1x vlees op in de vorm van een tartaartje, daarna kwam er een dag met vega spaghetti, de dag erop heb ik vis gegeten, gevolgd door nasi maar vanavond eet ik kip. Kip is geen vlees maar gevogelte en ik vind kip toch echt lekkerder dan vlees.
Vroeger was ik echt een vleeseter maar ik vind de smaak gewoon minder lekker geworden. Waarom weet ik niet, het is zoals het is. Daarom vandaag een kip recept voor jou!
Kip ‘Ottolenghi’ Style
Het recept komt uit het kookboek van ‘Ottolenghi’ en deze keer is het gebraden kip geworden. Het originele recept geeft aan dat je een hele kip of kippenpoten moet gebruiken maar Heleen heeft het met kipfilets bereid. De warme specerijen in combinatie met het frisse van yoghurt en citroen geven het een heerlijke smaak.
Specerijen
Sumak en Za’atar zijn misschien geen specerijen die je standaard in huis hebt maar als je dit recept geproefd hebt, zal je vaker van deze specerijen gebruik maken. Dit gerecht is trouwens makkelijk om te maken, je hebt alleen wat geduld nodig.
Voorbereidingstijd 15 minuten, wachttijd paar uur (liever een hele nacht), bereidingstijd 30 minuten.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
4 kipfilets;
2 rode uien;
2 tenen knoflook;
1 1/2 tl gemalen piment;
1 tl kaneel;
1 el sumak;
1 citroen;
200 ml kippenbouillon;
1 1/2 tl zout;
1 tl versgemalen zwarte peper;
2 el za’atar;
50 g pijnboompitten;
4 el bladpeterselie;
Olijfolie.
En voor de raita heb je nodig:
500 ml griekse yoghurt;
1 komkommer;
4 takjes verse munt;
½ tl gemalen komijnzaad;
peper;
zout.
En zo maak je het:
- Snij de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn en snij de citroen in dunne plakken;
- Meng vervolgens de kipfilets in een ruime kom met de uien, knoflook, specerijen, bouillon, peper en zout en met een flinke scheut olijfolie;
- Voeg de plakken citroen toe en laat de kip afgedekt een paar uur of liever een hele nacht marineren in de koelkast. Doe dit in ieder geval zo lang mogelijk! Dat komt de smaak alleen maar ten goede;
- Maak daarna vast de raita, dan kan kunnen de smaken ook goed intrekken;
- Snijd dan de komkommer in de lengte en haal de zaadlijsten eruit met een lepel;
- Rasp de komkommer vervolgens grof en laat deze uitlekken in een zeef;
- Hak vervolgens de muntblaadjes fijn en meng deze samen met de komkommer, gemalen komijn, peper en zout door de yoghurt;
- Verwarm de oven voor op 200 graden;
- Leg dan de kipfilets in een braadslee & giet hier nog wat extra olijfolie over;
- Braad de kip in ongeveer 30 minuten goudbruin;
- Rooster ondertussen, in een droge koekenpan, de pijnboompitten goudbruin;
- Bestrooi vervolgens de kip met peterselie en serveer dit met Raita, salade, platbrood en/of couscous.
Eet smakelijk!
Eet jij trouwens ook graag kip of ben je toch meer een echte vlees liefhebber?
*Dit bericht bevat een affiliate link*