Zeg nee tegen food waste & maak eens zelf tomatenketchup
Met z’n allen gooien wij stiekem best veel voedsel weg. Door de drukte van de dag kunnen we wel eens vergeten hier bij stil te staan. En dat is zonde. Daarom wil ik met jou een recept delen voor zelfgemaakte tomatenketchup, zoiets simpels als dit, is alvast een begin!
Food Waste Warrior
Een paar cijfertjes op een rij.
- 33% van al het geproduceerde voedsel gaat verloren;
- 50% van fruit & groenten wordt niet gegeten en rot dus weg;
- Als 25% van het niet gebruikte voedsel zou worden gered, kunnen er 870 miljoen mensen geholpen worden die honger lijden.
Toen ik deze cijfers zag, schrok ik wel even. In je achterhoofd weet je het wel maar als je met de neus op de feiten wordt gedrukt, helpt het vaak het beste.
29 april 2020 is het ‘Stop Food Waste Day’. Die dag zal er extra stil gestaan worden bij dit thema. Wordt jij een ‘Food Waste Warrior? Help dan mee om mensen meer bewust te maken van voedselverspilling en doe de belofte!
Recept
Zowel Heleen als ik zijn alert op voedselverspilling maar ook wij gooien helaas wel eens iets weg. Nu zag Heleen laatst een paar overrijpe tomaten in haar koelkast liggen. Deze waren niet meer zo lekker om te eten maar in plaats van weggooien, wilde ze er iets anders van maken. Zo kwam ze op het idee om, van de overrijpe tomaten, zelf tomatenketchup te maken. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot ze overrijp zijn maar als je ze hebt liggen, kan je ze nog prima gebruiken. Natuurlijk kan je er ook een heerlijke tomatensoep van maken maar Heleen wilde eens wat anders proberen.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 1000 g (over)rijpe tomaten;
- 1 el tomatenpuree;
- 100 ml dragonazijn (of witte wijnazijn of rode wijnazijn, net wat je lekker vindt);
- 1 kleine rode ui;
- 100 g bleekselderij;
- ½ Spaanse peper;
- 100 g rode paprika;
- 10 g verse gember;
- 1 tl kaneelpoeder;
- 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden;
- ¼ tl knoflookpoeder;
- 1 tl gladde mosterd;
- 40 g suiker.
En zo maak je het:
- Snijd de tomaten in grove stukken en doe deze in een pan;
- Snipper vervolgens de ui, snijd de bleekselderij & paprika in stukken en doe deze bij de tomaten in de pan;
- Voeg dan alle overige ingrediënten toe, behalve de suiker en breng het geheel aan de kook;
- Laat het geheel op een laag vuur 1 uur zachtjes koken en roer af en toe;
- Voeg vervolgens na het uur de suiker toe en laat dit nog 10-15 minuten doorkoken;
- Pureer het geheel met de staafmixer en zeef de saus, zodat het een gladde saus wordt;
- Nu is de ketchup nog erg dun, kook deze daarom in tot het de juiste dikte heeft;
- Schenk dan de ketchup in een schone weckpot of fles, laat het verder afkoelen en bewaar het in de koelkast.
* Je kunt met de kruiden variëren, net wat jij lekker vindt. Wil je het bijvoorbeeld wat pittiger, voeg dan meer peper en/of knoflook toe, wil je het wat zoeter hebben, voeg dan iets meer suiker toe.
Zoals je ziet, is het heel makkelijk om dit zelf te bereiden en kan jij jouw ketchup naar eigen smaak maken.
Eet smakelijk!
3 comments
Goede tip, ga ik deze zomer eens proberen wanneer we alle tomaten uit de tuin weer hebben.
Leuk, ben benieuwd!