Recept focaccia met peer en spekjes
De herfst is ook het seizoen van peren. Nu denk je bij peren niet gelijk aan een brood of een hartig baksel, maar toch kunnen ze daar goed voor gebruikt worden! Zeker als je ze combineert met een luchtig focaccia brood en spekjes, zoals het recept van Rutger.
Het is wel verstandig om het focacciadeeg in een keukenmachine te bereiden, want het is nogal plakkerig. Gebruik dan ook een rechthoekig bakblik voor het brood.
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten
Wat heb je nodig voor 1 focacciabrood:
- 500 g bloem;
- 10 g zout;
- 30 ml olijfolie;
- 225 ml lauwwarm water;
- 10 g gedroogde gist;
- 3 conference peren;
- Sap van ½ citroen;
- 200 g gerookte magere spekreepjes;
- Verse tijm;
- olijfolie.
En zo maak je het:
- Meng allereerst de bloem en zout door elkaar in de kom van je keukenmachine. Voeg de olijfolie, gedroogde gist en het water toe en laat je keukenmachine met deeghaak het werk doen. Kneed het deeg in 10 minuten tot een glad en soepel deeg;
- Doe het deeg in een schaal en laat het afgedekt 45 minuten rijzen;
- Vet vervolgens een bakblik van 25 bij 35 cm in met wat olijfolie. Leg het gerezen deeg erin en druk het voorzichtig uit, tot de hele bodem is bedekt met het deeg;
- Laat het weer afgedekt nog 30 minuten rijzen;
- Schil intussen de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in mooie plakjes. Vermeng de plakjes peer met het citroensap;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 220 °C;
- Besprenkel het deeg met wat olijfolie en verdeel de plakjes peer er overheen;
- Verdeel ook de spekreepjes er over en bestrooi het brood met de tijm;
- Bak dan de focaccia in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar;
- Laat het brood wat afkoelen voor je het snijdt;
- Serveer het tenslotte bij de borrel, of lekker bij een kom soep.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*