Recept flatbread met zelfgemaakte muhammara
Uit het kookboek Nistisima van Georgina Hayden komt dit recept van flatbread met zelfgemaakte muhammara. Georgina Hayden heeft verschillende kookboeken geschreven en heeft ook 12 jaar in het food team van Jamie Oliver gezeten. Zij heeft van haar Grieks-Cypriotische grootouders de liefde voor het koken meegekregen.
De naam Nistisima refereert aan het voedsel dat gegeten wordt in de vastentijd, dit is overwegend veganistisch eten. In haar kookboek staan heerlijke recepten die ook de echte vleeseter kan waarderen.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten (plus 1½-2 uur rijzen)
Wat heb je nodig voor 8 stuks:
- 1 el fijne kristalsuiker;
- 1 zakje gedroogde gist (à 7 gram);
- 350g tarwemeel (plus extra om te bestuiven);
- ½ tl fijn zeezout;
- 4 el olijfolie;
- ½ portie muhammara;
- 1 granaatappel;
- ½ bosje bladpeterselie;
- Takjes munt;
- 3 el granaatappelmelasse.
Voor de muhammara heb je nodig:
- 4 teentjes knoflook;
- 50g walnoten;
- ¾ tl komijnzaad;
- 4 grote rode paprika’s;
- 1 rode chilipeper;
- ½ citroen;
- 75g paneermeel;
- 4 el granaatappelmelasse;
- Paar snufjes pul biber (Turkse chilivlokken) of gedroogde chilivlokken;
- Takjes munt;
- Zout en peper;
- Olijfolie.
En zo maak je het:
- Meng allereerst in een kommetje de suiker met de gedroogde gist samen met 200 ml lauwwarm water en laat dit een paar minuten staan;
- Voeg aan een grote mengkom (of de kom van je keukenmachine) het tarwemeel en zeezout toe en meng dit door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel en 2 el van de olijfolie toe;
- Meng het vervolgens met een vork tot een samenhangend deeg, of mix het in je keukenmachine;
- Je kunt nog wat water toevoegen als het deeg wat droog aanvoelt;
- Bestuif vervolgens je werkblad met wat bloem en kneed het deeg 10 minuten tot het een glad en soepel deeg is;
- Doe het deeg in een schone, met wat olie ingevette kom en laat het 1-1½ uur rijzen tot het in volume verdubbeld is;
- Maak ondertussen de muhammara: Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de teentjes knoflook in een kleine ovenschaal en wrijf ze in met wat olijfolie;
- Rooster dan de knoflookteentjes (met schilletje) gedurende 20 minuten in het midden van de oven;
- Voeg de walnoten en komijnzaad toe en rooster nog 8 minuten;
- Haal het vervolgens uit de oven en laat afkoelen;
- Leg de paprika’s en chilipeper ondertussen op een gaspit op je fornuis (of barbecue), en rooster ze tot de schillen zwart zijn. Draai ze regelmatig om;
- Doe de paprika’s en peper in een kom en dek af met plasticfolie en laat ze iets afkoelen;
- Ontvel vervolgens de paprika en chilipeper, verwijder de zaadlijsten en hak het vruchtvlees grof;
- Pel de teentjes knoflook en hak ze grof samen met de walnoten en komijnzaad in een keukenmachine;
- Voeg de gehakte paprika en peper toe en breng op smaak met zout en peper;
- Hak het dan met de keukenmachine fijn, zonder dat het een slappe pasta wordt;
- Pers het sap uit de citroen en voeg dit toe aan het mengsel, samen met het paneermeel en 2 el van de granaatappelmelasse;
- Meng er voldoende olijfolie doorheen om de muhammara wat smeuïger te maken;
- Breng dan op smaak met de pul biber, de rest van de granaatappelmelasse en gehakte muntblaadjes en zet aan de kant tot gebruik;
- Wanneer het deeg gerezen is, sla de lucht uit het deeg en rol het op tot een streng;
- Snijd vervolgens het deeg in 8 gelijke stukken en rol elk stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 12 cm doorsnede. Leg deze op een licht ingevette bakplaat en schep op elk stuk deeg een volle lepel van de muhammara. Smeer het uit, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij;
- Laat de flatbreads nog 20 minuten rijzen;
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C;
- Besprenkel de flatbreads met de rest van de olijfolie en bak ze in 18-20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn;
- Haal tijdens het bakken de pitjes uit de granaatappel en hak de blaadjes van de peterselie en munt grof;
- Haal tenslotte de flatbreads uit de oven, garneer met de granaatappelmelasse, granaatappelpitjes en de gehakte kruiden.
Serveer warm en genieten maar!
TIP: wil je niet alle flatbreads ineens afbakken, kun je er ook voor kiezen om ze na het besmeren met de muhammara in te vriezen (met een stukje bakpapier tussen de flatbreads als je ze opstapelt). Dan kun je de ingevroren flatbreads nog 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat ze ontdooien in de koelkast, laat ze vervolgens nog 20 minuten rijzen en bak ze af zoals hierboven beschreven staat.
*Dit artikel bevat een affiliate link*
