Recept flammkuchen met witlof en geitenkaas
De originele flammkuchen is met kaas, ui en spekjes, maar je kunt hier heel goed mee variëren. Deze vegetarische variant is ook lekker bij de borrel of tijdens een uitgebreide Paasbrunch. Het recept komt van Sabine van Ohmyfoodness, waarbij Heleen heeft gekozen voor een vegetarische variant. Natuurlijk kun je hier ook spekjes aan toevoegen, dat is ook zeker een goede combinatie samen met de witlof en geitenkaas.
Het fijnste is om flammkuchen (en ook pizza) te bakken in de oven op een pizzasteen. Heb je geen pizzasteen? Laat dan je bakblik mee voorverwarmen in de oven, zodat de bodem snel knapperig wordt.
Het recept is voor 2 flammkuchen. Wil je er maar 1 maken, doe dan de helft van het deeg afgesloten in de vriezer voor een volgende keer en gebruik uiteraard de helft van de topping. Als je een volgende keer weer een flammkuchen wil maken, haal dan het deeg uit de vriezer en laat het rustig ontdooien en nog wat rijzen. Daarna kun je het verwerken zoals vers gemaakt deeg.
Bereidingstijd: ongeveer 90 minuten (inclusief 60 minuten rijzen)
Wat heb je nodig voor 2 flammkuchen:
- 215 ml lauwwarm water;
- 7 g instant gist;
- 350 g bloem;
- 1 el olijfolie;
- 1 tl zout;
- 2 stronken witlof;
- 150 g crème fraîche;
- 50 g verse geitenkaas;
- Handvol pijnboompitten of walnoten.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van het deeg;
- Doe hiervoor het water en het gist bij elkaar in een kom en mix met een garde tot een schuimig mengsel;
- Voeg vervolgens de bloem, olijfolie en het zout toe en kneed het met je handen of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg;
- Maak dan een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom;
- Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats;
- Ondertussen kun je de witlof voorbereiden. Snijd de witlof in parten en eventueel nog doormidden als je grote witlofstronken hebt;
- Verhit een klein beetje boter in een koekenpan en bak de witlof op middelhoog vuur tot ze zacht zijn geworden en laat ze afkoelen;
- Verwarm de oven voor met pizzasteen of bakplaat op 250 °C;
- Kneed het flammkuchendeeg nog eens door en verdeel het deeg in 2 stukken;
- Rol iedere helft van het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en rol het uit tot een ronde, zo dun mogelijke bodem en leg het op een vel bakpapier;
- Smeer de bodem in met de crème fraîche en verkruimel de geitenkaas hier overheen;
- Verdeel de witlof over de flammkuchen en daarna ook de pijnboompitjes;
- Leg de flammkuchen met bakpapier op de pizzasteen of hete bakplaat en bak de flammkuchen onderin de oven in 10 minuten knapperig en gaar.
- Snijd de flammkuchen in stukken en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*