Recept voor Finse kaneelbroodjes ‘Korvapuusti’
Kaneelbroodjes, wie kent ze niet. Er zijn verschillende recepten te vinden op internet maar Heleen wilde graag een traditioneel Fins recept proberen. Op de site van ‘Mari Pennanen’ vond ze een recept voor de echte traditionele kaneelbroodjes uit Finland. Overigens heeft Mari op haar site prachtige verhalen over Finland staan.
En laat ik nu een groot fan zijn van Finland, ben er zelf al een paar keer geweest en er woont een lieve vriendin van mij, ‘Riina’. Dus mij hoef je niet meer te overtuigen hoe geweldig Finland is. Zo vond ik ‘Helsinki’ ook super leuk, ik vind het een knusse stad, een soort Parijs in het klein.
Heleen heeft trouwens het recept omgerekend naar grammen, aangezien Mari haar recept maakt met behulp van cups.
Bereidingstijd: 2 ¼ uur (waarvan 60 minuten rijzen en 15 minuten in de oven).
Voor zo’n 12-15 kaneelbroodjes heb je nodig:
- 170 ml melk;
- 17 g verse gist (of 1 el gedroogde gist);
- ½ ei (het andere ½ ei gebruik je om de broodjes te bestrijken);
- 70 g suiker;
- 1 el kardemom;
- ½ tl zout;
- 200-250 g bloem;
- 50 g zachte boter.
Voor de vulling heb je nodig:
- 50g boter;
- Suiker;
- Kaneel naar smaak.
En zo maak je ze:
- Warm in een pannetje de melk tot lauwwarme temperatuur;
- Voeg dan de gist toe en roer totdat de gist opgelost is;
- Doe de suiker, zout, kardemom en 150g van de bloem in een mengkom en roer dit alvast door elkaar;
- Voeg het ei toe en het melk-gist mengsel en begin met kneden;
- Meng vervolgens de zachte boter erdoorheen en de rest van de bloem in gedeeltes;
- Het kneden van het deeg is het belangrijkste deel van het recept. Hoe langer je kneedt, hoe luchtiger de kaneelbroodjes worden. Kneedt het deeg totdat het een soepel en elastisch deeg is geworden. Het is goed als het deeg loskomt van de rand van de kom en niet meer vastplakt aan de rand. Als het te plakkerig blijft, voeg dan nog wat bloem toe en kneedt nog verder door;
- Laat het deeg dan op een warme plaats rijzen onder een schone theedoek voor 45-60 minuten, totdat het verdubbeld is in formaat;
- Als het deeg aan het rijzen is, haal je vast de boter voor de vulling uit de koelkast, zodat deze zacht kan worden;
- Meng vervolgens de suiker met kaneel tot kaneelsuiker. Je kan zelf bepalen hoeveel kaneel en suiker je gebruikt. Uiteraard, hoe meer suiker, hoe zoeter het broodje wordt;
- Als het deeg voldoende gerezen is, bestuif je jouw werkblad met bloem, en rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30×50 cm;
- Smeer dan de zacht geworden boter over het deeg en bestrooi met de kaneelsuiker;
- Rol het deeg zo strak mogelijk op en zorg dat de naad onderop komt te liggen;
- Snijd de deegrol nu in driehoekige stukken;
- Leg vervolgens de driehoeken, op een met bakpapier beklede bakplaat, met het smalste stuk naar boven. Druk dan met je duim het smalle stuk naar beneden, zodat je aan de zijkanten de spiraalvorm van je deeg goed kunt zien;
- Laat de broodjes nog even onder een theedoek rijzen en verwarm de oven voor op 225 °C;
- Als de oven warm is en de broodjes nog wat zijn gerezen, bestrijk je ze met de rest van het losgeklopte ei;
- Je kunt de broodjes nog eventueel decoreren met suiker of parelsuiker maar dit is niet perse nodig;
- Bak dan de broodjes gedurende 10-15 minuten goudbruin;
- Als je van de broodjes op de Finse manier wilt genieten, eet ze dan samen met een goede kop koffie of thee!
Geniet ervan en zie hier een super leuk e-book met de lekkerste chocolade recepten uit Finland!
*Dit artikel bevat een affiliate link*