Recept fetaroom met gepofte bietjes
Lekker bij de borrel is deze fetaroom met gepofte bietjes. Doe er stukjes platbrood of naan bij voor bij de borrel, of eet het lekker bij de lunch met een geroosterd sneetje brood. Dat is weer eens wat anders dan een standaard boterham met kaas.
Door de gepofte bietjes en kruidendressing geeft het ook kleur op de borrelplank.
Als je de bieten in zijn geheel poft in de oven, kun je deze ook serveren als voorgerechtje. Snijd dan na het poffen de bieten kruislings in en schep wat van de fetaroom en kruidendressing in het midden hiervan.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 600g gekookte bieten;
- 1 teentje knoflook;
- 1 citroen;
- 1 tl honing;
- 2 el sojasaus;
- 1 el balsamicoazijn;
- Olijfolie;
- 200g fetakaas;
- 80 ml room;
- 3 takjes munt;
- 3 lente-uitjes;
- 1 el citroensap;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180°C;
- Snijd de bieten in stukjes. Je kunt ook rauwe bieten gebruiken, schil deze dan wel vantevoren. Rauwe bieten moeten overigens wel een half uurtje langer in de oven;
- Pers de knoflook uit, en meng dit met de bieten, balsamicoazijn, sojasaus, honing en 3 el van de olijfolie tot de bieten bedekt zijn met de dressing;
- Leg vervolgens de bieten op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met peper en zout;
- Rooster de bieten in een half uurtje in de oven;
- Maak intussen de fetaroom. Mix hiervoor de feta met de room tot een smeuïg mengsel. Als je het iets lichter wil houden, kun je de room ook vervangen door halfvolle melk of zelfs water. Breng het mengsel op smaak met peper en zout;
- Snijd vervolgens de lente-ui in grove stukken en haal de blaadjes van de takjes munt. Mix met een staafmixer de muntblaadjes samen met de lente-ui en een scheutje olijfolie tot een kruidendressing. Breng het op smaak met citroensap, peper en zout. Als de dressing iets te dik is, kun je het nog aanlengen met wat water;
- Lepel de fetaroom op een mooi bord en leg er de gepofte bieten rondom. Werk het tenslotte af met de kruidendressing, nog wat verse munt en eventueel een partje citroen.
En vergeet bij de borrel het platbrood of naan niet.
Borrelse!