Recept feestelijk voorgerecht met koningsoesterzwam
Deze week weer een feestelijk voorgerecht, alvast ter inspiratie voor de feestdagen. Of gewoon zomaar, dat kan natuurlijk ook. Het is een vegetarisch voorgerechtje, maar je kunt de koningsoesterzwammen ook vervangen door coquilles als je dit wilt.
Dit recept is gevonden op de site van Ellen. Op haar site staan nog veel meer leuke recepten, dus neem eens een kijkje.
Ellen heeft de koningsoesterzwammen in de lengte gesneden, maar als je de stelen in dikke plakken snijdt, krijg je de vegetarische variant van coquilles.
De pastinaakpuree is goed van te voren klaar te maken, zodat je deze op het laatste moment alleen maar even op hoeft te warmen, terwijl je de paddenstoelen en spruitjes grilt. Ideaal dus voor de feestdagen, dan sta je niet heel lang in de keuken, maar heb je wel een mooi gerechtje om te serveren.
Serveer dit feestelijk voorgerecht op deze borden voor een extra touch.
Bereidingstijd: 35 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 4 koningsoesterzwammen;
- Olijfolie;
- 200 g pastinaak;
- 1 sjalotje;
- 1 kruidnagel;
- 500 ml bouillon;
- 12 spruitjes;
- 1-2 el hazelnootolie;
- 1 tamme kastanje;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de pastinaakpuree. Schil hiervoor de pastinaak en snijd deze in blokjes;
- Pel de sjalot en snijd deze in de lengte doormidden;
- Doe de pastinaakblokjes in een pan met 350 ml bouillon;
- Druk dan de kruidnagel in een helft van de sjalot en voeg deze ook toe aan de pan met pastinaakblokjes;
- Kook de pastinaak in ongeveer 15-20 minuten gaar;
- Giet de pastinaak dan af, maar bewaar het kookvocht;
- Doe het kookvocht terug in de pan, en laat het zachtjes inkoken;
- Mix met een staafmixer of blender de pastinaak tot een gladde puree en breng het op smaak met peper en zout;
- Maak dan de koningsoesterzwammen schoon en snijd deze in plakken;
- Snijd ook de spruitjes doormidden;
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan;
- Leg de plakken koningsoesterzwam samen met de spruitjes in de pan en grill deze in enkele minuten aan beide zijden goudbruin en voeg een beetje zout toe;
- Als het kookvocht van de pastinaak is ingekookt, haal je de pan van het vuur en roer je de hazelnootolie er door heen;
- Verdeel de pastinaakpuree over 4 borden en leg daar de gegrilde koningsoesterzwammen en spruitjes op;
- Druppel er wat van de saus overheen;
- Rasp als laatste wat van de tamme kastanje over het gerecht en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*