Feestelijke tarte tatin van spruitjes
Spruitjes horen bij de winterperiode. Om ze eens op een andere manier te presenteren, vond Heleen een recept voor feestelijke tarte tatins van spruitjes in het magazine ‘Lekker Vega’ van de Vegetariërsbond. Deze taartjes kunnen goed bij de feestdagen geserveerd worden, maar natuurlijk ook op een ander moment. Mocht je het jezelf makkelijk willen maken: de taartjes zijn een dag van te voren te bereiden, dan hoef je ze op de dag zelf nog maar eventjes op te warmen in de oven. Hieronder lees je hoe jij deze tarte tatin van spruitjes kan maken!
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Voor 6 personen heb je nodig:
- 50 g suiker;
- 100 ml water;
- 2 el balsamico azijn;
- 200 g spruitjes;
- 6 takjes tijm, gerist;
- 6 plakjes bladerdeeg;
- peper en zout;
- 6 taartvormpjes van 10cm doorsnede.
En zo maak je het:
- Doe allereerst de suiker, met een klein scheutje van het water in een pannetje, en zet deze op het vuur tot het een goudbruine karamel is geworden.
- Neem het pannetje van het vuur en doe er voorzichtig de rest van het water bij, zet weer terug op het vuur en breng het geheel aan de kook;
- Laat dan het geheel doorkoken tot het een stroperige saus is geworden, haal het van het vuur af en voeg dan de balsamico azijn toe. Breng het op smaak met wat zout en peper. Zet de saus even opzij om wat af te koelen;
- Vet de taartvormpjes licht in, en verdeel de karamelsaus over de bodems. Zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is met saus;
- Maak vervolgens de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Leg de halve spruiten vervolgens in de taartvormpjes, met de snijkant naar beneden;
- Bestrooi de spruitjes met zout, peper en tijmblaadjes;
- Steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg, ter grootte van je taartvormpjes en bedek de taartjes met het deeg. Druk het deeg bij de randen goed aan. Maak dan een klein gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen;
- Zet dan de taartjes voor 10-15 minuten in de koelkast;
- Verwarm de oven voor op 180 °C;
- Bak de taartjes in het midden van de oven in 200 minuten goudbruin en gaar;
- Laat vervolgens de taartjes een minuut afkoelen uit de oven, voor je ze stort;
- Zorg eerst dat het bladerdeeg losgemaakt is van de vormpjes, door met een mesje deze los te snijden. Leg dan een bordje op de taartvorm en draai het met vorm en al in 1 keer om. Zo voorkom je dat de karamel gaat lekken. Haal nu de taartvorm eraf. Doe hetzelfde voor de overige taartjes;
- Serveer het taartje als bijgerecht, of als voorgerecht met een frisse salade erbij.
Eet smakelijk; lekker gezond met groenten!
*Dit artikel bevat een affiliate link*