OndertuFeestelijk gevulde kalkoen
In Delicious Magazine stond dit recept van Valli Little voor een feestelijk gevulde kalkoen. Zij heeft er een grote rollade van gemaakt, maar je kunt ook heel goed eenpersoons-rollades maken.
Je kunt voor dit gerecht heel veel van te voren al voorbereiden, zodat je tijdens he kerstdiner er niet heel veel tijd meer voor nodig hebt, maar het enkel in de oven hoeft te zetten. In het originele recept van Valli worden gedroogde cranberries gebruikt, maar deze zijn nu vervangen door vers gemaakte cranberrycompote. Daardoor wordt de vulling mooi rozerood van kleur.
Als je een grote rollade wil maken zoals Valli, bestel dan een kalkoenborstfilet van ongeveer 1200 gram voor 4 personen. Uiteraard moet een groter stuk vlees langer in de oven garen.
Bereidingstijd: 80 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- sap van 1 sinaasappel;
- 1 kaneelstokje;
- 125 ml ahornsiroop;
- 4 ongepaneerde kalkoenschnitzels;
- 35 g gesmolten boter;
- 200 ml witte wijn;
- 250 ml gevogeltefond;
- 1 el bloem;
- 1 ui;
- 20 g peterselie;
- 10 salieblaadjes;
- 100 g vers broodkruim;
- 60 g boter;
- 60 g cranberrycompote (zelfgemaakt of uit een potje);
- Waterkers of veldsla;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de vulling: pel hiervoor de uit en snijd deze fijn;
- Smelt wat boter in een koekenpan en bak de ui al roerend gedurende 2-3 minuten tot het zacht is;
- Meng het broodkruim, gehakte peterselie, gehakte salie samen met de boter en ui door elkaar en breng het goed op smaak met zout en peper en zet het weg om af te koelen;
- Breng in een steelpannetje het sinaasappelsap samen met het kaneelstokje en de ahornsiroop zachtjes aan de kook en laat het zo’n 10 minuten inkoken tot het ongeveer de helft is geworden en zet dit ook weg om af te koelen;
- Leg vervolgens de kalkoenschnitzels tussen 2 vellen vershoudfolie en sla ze nog wat platter met behulp van een deegroller (of deze vleeshamer, als je die hebt);
- Bestrooi dan de kalkoenschnitzels met zout en peper en verdeel de vulling langs de rand van elke schnitzel;
- Rol vervolgens elke schnitzel op tot een mooie rol en bind deze dicht met keukentouw of gebruik prikkertjes om de schnitzels op hun plaats te houden;
- Nu kun je de gevulde kalkoen in de koelkast bewaren tot gebruik, of je kunt direct doorgaan met de bereiding;
- Verwarm de oven voor op 190°C;
- Leg de gevulde kalkoen in een ovenschaal of braadslede en bestrijk deze met de gesmolten boter en bestrooi ze met wat zout en peper;
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het 30 minuten in het midden van de oven;
- Bestrijk het vlees elke 10-15 minuten met het sinaasappel-ahornsiroopmengsel;
- Haal dan de aluminiumfolie van de schaal en laat het nog 10 minuten braden zodat het vlees mooi goudbruin gekleurd is en gaar;
- Ondertussen dat de kalkoen in de oven staat, kun je de witte wijn samen met de fond inkoken totdat je de helft van het volume overhoudt;
- Verwijder de gevulde kalkoen uit de ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie om het vlees warm te houden;
- Dan kun je verder met het maken van de jus: verwarm het braadvocht uit de ovenschaal op middelhoog vuur en voeg de bloem toe;
- Laat de bloem 1-2 minuten garen en roer er dan voorzichtig de ingekookte wijn met fond doorheen;
- Kook de jus die je nu aan het maken bent nog een paar minuten door tot de jus mooi gebonden is en schenk het door een zeef in schaaltjes;
- Verdeel dan de waterkers of veldsla over 4 borden;
- Snijd de gevulde kalkoen in plakken en verdeel deze over de 4 borden samen met de schaaltjes jus en eventueel nog wat extra cranberrycompote en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*