Recept hartige Sinterklaastaart
De goedheiligman is alweer een week in het land en we worden (al weken) overspoeld met heerlijke zoete lekkernijen. Om tijdens het Sinterklaasfeest ook een hartig hapje te hebben, maakte Heleen deze hartige Sinterklaastaart. Ze vond dit recept op de site van Sabine van OhMyFoodness. Op OhMyFoodness staan overigens nog veel meer heerlijke recepten!
Om er nog een extra vleugje Spanje aan de taart te geven, heeft Heleen er nog extra olijven aan toegevoegd. Mocht je hier niet van houden, kun je deze ook prima weglaten natuurlijk. Je kunt er ook wat fijngesneden paprika toevoegen als je dit lekker vindt. Bak de paprika dan wel even mee met de ui en knoflook.
Deze hartige Sinterklaastaart kun je als diner eten met een lekkere frisse salade erbij, of snijd hem in kleine stukjes als borrelhapje. De taart is zowel warm als koud heerlijk, dus als je een stukje over hebt, kun je die ook goed de volgende dag nog opeten. De taart is afgedekt in de koelkast 2 dagen te bewaren, dus je kunt de Sinterklaastaart ook goed van tevoren maken. Wil je hem warm serveren, schuif de taart dan nog zo’n 15 minuten in de oven.
Gebruik een quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnede voor deze taart, bijvoorbeeld deze.
Bereidingstijd: ongeveer 35-45 minuten (inclusief 20-25 minuten in de oven)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 rol quichedeeg;
- 1 rode ui;
- 2 tenen knoflook;
- 200 g crème fraîche;
- 4 eieren;
- 125 g tomatentapenade;
- 50 g olijven;
- 250 g geraspte kaas;
- Rode en gele snoeptomaatjes;
- Peper.
En zo maak je het:
- Allereerst verwarm je de oven voor op 180°C;
- Vervolgens vet je de quichevorm in met wat olijfolie en rol dan de plak quichedeeg er overheen. Druk het deeg voorzichtig aan bij de rand en druk of snijd het overtollige deeg er vanaf;
- Pel dan de rode ui en snipper deze fijn;
- Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui zachtjes. Pers de tenen knoflook boven de pan uit en bak deze samen op middelhoog vuur voor ongeveer 2 minuten;
- Meng de eieren, crème fraîche en tapenade in een kom en voeg de gebakken ui en knoflook toe. Roer het mengsel goed door elkaar;
- Hak dan de olijven grof en voeg deze samen met 150 gram van de geraspte kaas toe aan het mengsel en roer weer goed door elkaar;
- Verdeel het mengsel over de taartvorm, zorg dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is en strooi de rest van de geraspte kaas er overheen;
- Snijd een aantal snoeptomaatjes doormidden en leg ze op de taart in de vorm van een mijter;
- Bak de taart in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar;
- Laat de taart even afkoelen voor je hem snijdt.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
1 comment