Recept echte Brabantse worstenbroodjes van Robert
Worstenbroodjes en Brabant horen bij elkaar, en zeker tijdens carnaval worden er veel worstenbroodjes gegeten. Nu kunnen worstenbroodjes eigenlijk altijd wel, dus ook nu we carnaval weer achter de rug hebben.
Als je op zoek bent naar het recept voor de echte Brabantse worstenbroodjes van Robert van Beckhoven, deze is op verschillende sites te vinden, en uiteraard ook op die van Heel Holland Bakt.
In de tent hebben de kandidaten ook varianten van worstenbroodjes moeten maken, maar de originele is toch altijd wel een crowdpleaser. Doordat je een klein beetje soezenbeslag door het gehaktmengsel doet, krimpen de worstjes niet zo erg in de oven en is je broodje goed gevuld!
Serveer je worstenbroodjes bijvoorbeeld op deze gezellige serveerschaal.
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur (inclusief ongeveer 75 minuten rijzen)
Wat heb je nodig voor 10 worstenbroodjes:
- 262,50 g patent bloem;
- 25 g verse gist (of 8 g droge gist);
- 8-10 g zout;
- 5 g witte basterdsuiker;
- 38 g boter;
- 2-3 eieren;
- 125 ml water;
- 25 g melk;
- 300 g half-om-half gehakt;
- 30 g paneermeel;
- 3 g peper;
- 1 g nootmuskaat.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van het brooddeeg. Meng hiervoor 250 g bloem met de gist, suiker, 25 g ei (dat is ongeveer een half ei) en het water;
- Als de ingrediënten al gemengd zijn, voeg je 4,5 g zout toe en 25 g boter en kneed het tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten;
- Maak een bol van het deeg en laat het 15-20 minuten rijzen;
- Na de rijstijd verdeel je het deeg in 10 gelijke stukjes en maak er weer mooie bolletjes van en laat het weer afgedekt met plastic folie rijzen;
- Maak ondertussen het soezenbeslag. Doe hiervoor de melk samen met de rest van de boter in een pannetje en breng aan de kook;
- Als het kookt, haal je de pan van het vuur en meng je direct de rest van de bloem erdoorheen, waarbij je goed roert om geen klontjes te krijgen;
- Zet de pan terug op het vuur en laat het garen terwijl je continu blijft roeren, totdat het beslag wat begint te glanzen en er een laagje op de bodem van de pan komt. Dit duurt een paar minuten;
- Laat het soezenbeslag afkoelen;
- Meng er dan een half ei doorheen, blijf roeren tot een egaal beslag;
- Meng het gehakt met het soezenbeslag, paneermeel, rest van het zout, peper, nootmuskaat en een half ei en maak er worstjes van, van ongeveer 40 gram per stuk;
- Rol een deegballetje uit tot een ovaal plakje deeg, die net iets langer is dan het worstje;
- Leg er een worstje op, vouw eerst de zijkanten om het worstje heen, en rol vervolgens het deeg om het worstje. Knijp de sluiting goed dicht en rol het broodje nog even na en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat;
- Maak zo de overige worstenbroodjes;
- Klop een ei los in een kommetje en bestrijk de worstenbroodjes ermee;
- Laat de broodjes afgedekt met plastic folie nog 30-45 minuten rijzen;
- Verwarm de oven voor op 230 °C;
- Bak de worstenbroodjes in 8-10 minuten in het midden van de oven af;
- Laat ze iets afkoelen, maar ze smaken warm het allerlekkerst.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*