Recept easy stoofpotje met kip
De goedheiligman is sinds gisteren weer in het land, en mocht je nog wat extra winterpenen hebben liggen die het paard van Sinterklaas niet heeft opgegeten is dit stoofpotje een idee. Het recept is gebaseerd op het recept van Miljuschka. Als je restjes van groenten hebt liggen, kun je die ook prima verwerken in deze makkelijke stoofpot.
Normaal gesproken moeten stoofschotels een aantal uur stoven, maar door gebruik te maken van kipfilet of kipdijfilet is je gerecht sneller klaar en kun je eerder aan tafel. Dit stoofpotje heb je in 45 minuten op tafel staan, dus ook prima geschikt voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd: 45 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kg vastkokende (roodschillige) aardappels;
- 2 uien;
- 1 flinke winterpeen;
- 1 prei;
- 3 stengels bleekselderij;
- 200 g champignons;
- 1 rode paprika;
- 450 g kippendijen of kipfilet;
- 2-4 el olijfolie;
- 700 ml kippenbouillon;
- 2 el mosterd;
- 150 ml crème fraîche;
- 3-4 takjes platte peterselie;
- peper en zout;
- knapperig stokbrood optioneel, voor erbij.
En zo maak je het:
- Begin met het schoonboenen van de aardappels onder koud water en dep ze droog;
- Snijd de aardappels in grove stukken en leg ze even apart;
- Pel vervolgens ook de uien en hak ze fijn;
- Maak dan de wortel, prei en bleekselderij schoon en snijd deze in plakjes;
- Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes;
- Snijd dan de paprika in stukjes;
- Dep vervolgens de kip droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en peper;
- Verhit een scheutje olijfolie (ongeveer 2 eetlepels) in een stoofpan en bak de kip rondom bruin in ca. 6-8 minuten en haal de kip daarna uit de pan;
- Schenk eventueel nog een beetje olijfolie in de pan en bak de ui 4-5 minuten op laag vuur in het bakvet van de kip goudbruin;
- Schep dan de wortel, prei en bleekselderij erdoor en bak 2-3 minuten mee;
- Voeg de aardappels toe samen met de paprika en champignons, leg de kip terug in de pan en schenk de bouillon er voorzichtig bij;
- Breng de bouillon aan de kook en laat zachtjes 20 minuten met de deksel op de pan stoven;
- Haal dan de kip uit de pan en laat nog zo’n 5 minuten op middelhoog vuur koken (zonder deksel op de pan) zodat de saus een beetje verder inkookt;
- Roer de crème fraîche en mosterd door het stoofpotje en breng het op smaak met peper en zout;
- Snijd dan de kip in plakjes/stukjes;
- Verdeel de stoof over 4 borden en leg de kip er bovenop;
- Hak de peterselie en strooi over het stoofpotje en serveer direct;
- Eventueel kun je er nog lekker knapperig stokbrood bij serveren.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*