7 tips om laagdrempelig je lifestyle te verduurzamen
Sinds de documentaire van ‘David Attenborough’ ben ik, Gerline, bij ons thuis bewust bezig met het duurzaam inrichten van onze levensstijl. In kleine stapjes en met een relaxte houding, zodat we het allemaal volhouden. Wil je ook laagdrempelig beginnen met duurzaam leven? Lees dan hieronder mijn 7 tips.
Laat de auto eens staan
Wandel en fiets in plaats van sjezen in je warme auto. Laat je pakketje naar een pakketpunt brengen en haal het daar lopend op. Minder CO2-uitstoot door de bezorger en jij in beweging. Win-win! Ik heb een bakfiets, wat een heerlijkheid. Als het regent, als het mooi weer is, als het vriest: mijn dochter zit droog en relatief warm.
Ben je op zoek naar een stok achter de deur om te wandelen? Download dan de Ommetjeapp. Je krijgt punten voor elke wandeling. Ik zit samen met leden uit mijn kerk in een team. Ik ga sowieso winnen, want ik heb een hond. En een dreumes, die tegenwoordig zelf wandelt. Dus standaard ben ik een uur buiten, elke dag. Grapje natuurlijk, over dat winnen. Maar het is absoluut motiverend om met een groep in beweging te zijn. Het helpt je om in beweging te blijven.
Vang je water op
Zo door de dag heen verlies je regelmatig goed drinkwater. Bij mij is dat vooral aan de orde als ik warm water nodig heb. Lopen er eerst líters koud water weg. Vul je drinkglas, de drinkbak van je hond, de gieter, de waterkoker, etc. tot het water warm is. En geen zorgen, mijn hond krijgt geen lauw water. In de douche hebben we een gieter staan, waarin we het opgevangen water bewaren. Die gebruiken we dan weer om het bad mee uit te spoelen, de planten water te geven of het sifon te vullen. De wc trekt automatisch het sifon van het bad leeg, wat een ongerieflijke geur als gevolg heeft.
Neem je shampoo onder de loep
Vervuiling door plastic afval is een wereldwijd probleem. En Nederland staat in de top 5 van landen die per inwoner het meeste plastic verbruiken (Trouw, 2019). Plastic kun je natuurlijk op heel veel fronten minderen. Ik focus voor nu op plastic shampooflessen. Overweeg eens een shampoofles van gerecycled plastic. Of stap over op een shampoobar. Een makkelijke tip en ook nog eens duurzaam! Het bevalt mij uitstekend! Neemt minder ruimte in en gaat langer mee dan een shampoofles. Ik heb zelfs een tijdje mijn haar helemaal niet gewassen. Wil je weten hoe dat uitpakte? Hier lees je over mijn no poo-challenge.
Eet 1 dag in de week vegetarisch
Vegetariër of zelfs veganist worden is een mooi streven, maar voor veel mensen hoog gegrepen. Ik zeg: 1 maaltijd in de week zonder vlees is al heel mooi! Momenteel eten wij nog 1 maaltijd in de week met vlees. Ik houd van koken en uitproberen en vegetarische recepten zijn er in overvloed.
Waarom zou je minder vlees eten? Voordat het vlees op mijn bord ligt, heeft het dier veel water en eten (en dus grond om dat eten te verbouwen) nodig. Daarnaast zorgt het dier zelf, maar ook de transport en het verpakken voor CO2-uitstoot. Vleeseters leven eigenlijk op te grote voet. De aarde is niet groot genoeg voor miljarden vleeseters. Voor mij is dat een reden om minder vlees te eten.
Kies een groene bank
Ik bedoel niet die heerlijke zitbank in je woonkamer, maar je geldbank. Banken staan er niet altijd goed op als het gaat om duurzaam handelen. Investeren nog in fossiele brandstoffen bijvoorbeeld. Of scoren laag op mensenrechten en dierenwelzijn. Je kunt bij de Eerlijke Bankwijzer nakijken hoe groen jouw bank is. Wij zaten bij ING. Lekker goedkoop, maar het kan duurzamer. We besloten dat duurzaamheid ons wat mag kosten. Daarom zijn we sinds kort in het bezit van een ASN-rekening, privé en zakelijk. RegioBank, SNS en Triodos kwamen ook in aanmerking. Maar je hebt aan één bank genoeg, nietwaar?
Eet je kastjes leeg
Je voorraadkast, je koelkast, je vriezer. Na de feestdagen is een mooi moment om dat te doen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je weer weet wat je in de kast hebt. En raken spullen niet zomaar over datum. Ik kwam in mijn kast oude chocola tegen. Te goed verstopt. 😉
Douche korter en als je durft kouder
Met zowel korter als kouder douchen bespaar je gas. Goed voor je portemonnee en goed voor de aarde. Ik moet eerlijk zeggen dat korter douchen me prima afgaat, maar kouder vind ik moeilijk. Het schijnt ook goed te zijn voor je gezondheid en het zorgt ervoor dat je de dag lekker actief begint. Dus douche je graag in de ochtend, dan is het zeker het proberen waard. In de avond is het wat minder geschikt, tenzij je graag met open ogen en een actief lijf in je bed ligt.
Wist je trouwens dat één douchebeurt meer energie kost dan al je huishoudelijke apparaten verbruiken in één dag? Dus het is zeker de moeite waard om kort te douchen. En voor wie dapper is: koud.
Dat waren ze! Wil je meer lezen over duurzaam leven? Op mijn eigen blog schrijf ik regelmatig over milieubewust opvoeden.