Heb jij een dertigers-crisis of kan je het even niet meer aan?
Voor mijn studie aan de ‘SPSO’ voor psychosociaal-therapeut ben ik mezelf aan het verdiepen in het thema ‘De dertiger in crisis’. Nu ben ik zelf 39 jaar en hetgeen ik gelezen heb, was een bron van herkenning. Ik kan jullie vertellen dat ik deze crisis ook heb doorlopen maar ik geloof dat elke leeftijdscategorie een bepaalde crisis kan hebben. Als je mijn eerdere blogs als eens hebt gelezen, kom je erachter hoe dit zo gekomen is, maar nu eerst terug naar jou.
Klachten
Jij zal rond deze leeftijd ook een hoop herkennen wat in boeken beschreven wordt maar wanneer heb je nu daadwerkelijk een crisis? In mijn eigen woorden is er sprake van een crisis als je al de ballen niet meer omhoog kan houden. Dit gebeurt uiteraard geleidelijk. De oorzaak is stress, wat resulteert in psychische klachten (piekeren, zenuwachtig zijn, doemdenken) en zelfs fysieke klachten (pijntjes, overprikkeld, overspannen, burn-out). Hoe vaak negeren we onze hoofdpijn, nek- en schouderpijn? We nemen een pilletje en het zal wel over gaan. Hoe vaak sta jij daadwerkelijk stil wat jouw lichaam jou wil vertellen? Of geef jij jezelf de tijd niet of vind je het flauwekul?
Prikkels
In deze tijd moeten en willen we van alles. Allereerst een studie en daarna een goede baan maar deze moet wel uitdagend zijn. Dan wil men graag een mooie auto, een groot huis, vele sociale contacten, de nieuwste gadgets, verre reizen maken of minstens drie keer per jaar op vakantie, carrière maken, sporten en zeker 2,3 kinderen krijgen. Laten we wel wezen, een werkweek heeft vijf dagen en dit gaat niet passen. Als het al wel past, ren jij jezelf voorbij of geef je overal verdeelde aandacht aan? Wat voor jou kan aanvoelen alsof je tot niks komt en dus niet bevredigend is. Doe jij jezelf niet tekort om een vluchtig en snel leven te leiden zonder bij jezelf stil te staan? Naast je eigen leven houdt je ook nog het leven bij van de rest van de wereld door de invloed van social media. De hele dag wordt je beïnvloed door vele prikkels.
Waarom nu jij?
Hoe komt het nu dat jij wel last krijgt van overspannenheid / burn-out en jouw vriendin niet? Deze oorzaken kunnen liggen in jouw persoonlijkheid, gezin van herkomst, onverwerkte pijn, erfelijke bagage (DNA) of een gevoel van leegte en gemis doordat jij nog niet toe bent gekomen aan jouw zelfverwezenlijking. En uiteraard welke bril jij draagt. Draag jij de gekleurde bril en zie je de dingen hoe ze daadwerkelijk zijn of draag jij de niet gekleurde geconditioneerde bril die jou naar de dingen laat kijken zoals jij denkt dat je ze moet zien van bijvoorbeeld jouw ouders, vrienden & cultuur en daardoor leeft volgens bepaalde scripts? Ik noem dit leven als een mummie of als in de automatische piloot.
Stress
Ook leven we constant in aanhoudende vorm van keuzestress. Moet ik dit nu wel of niet doen, is de timing goed, is deze persoon de juiste, wat nu als? Dit zijn piekergedachten die niet werken en waardoor het antwoord niet helder wordt. Kijk naar jouw ziektesymptoom wat het jou wil vertellen. Wat ga jij doen als je hoofdpijn hebt? Ik geloof erin dat jouw lichaam jezelf kan helen als je overspannen bent of een burn out hebt. Als jij niet luistert naar jouw lichaam, zorgt jouw lichaam er wel voor dat je daarnaar gaat luisteren. Als remedie krijg je een totale shut down. Gedwongen rust omdat je niks meer anders kan zodat je langzaam weer kan helen.
Hoezo heb je het zover laten komen? Is het bij jou alles of niks? Welke stappen ga je nemen om dit te kunnen voorkomen en meer inzicht te krijgen in jezelf?
De Eetkaamer
De locatie waar ik inspiratie kreeg om dit nu te schrijven, was bij de Eetkaamer in Uden. Ben je ooit in het Brabantse land, met of zonder kids (kids hebben daar een eigen speelruimte), ga dan eens langs bij de Eetkaamer Een grote zaak maar heel warm en knus ingericht met een smakelijke menukaart. En het leuke is, alles wat je daarbinnen ziet staan en hangen, is te koop. Uiteraard kon ik deze zaak niet verlaten zonder iets te kopen (lees: roze fles en het huisje).
Fijne dag!