Recept voor een feestelijk cranberry drankje
Het seizoen van de cranberry’s is weer aangebroken en deze bessen zijn ook nog eens heel erg gezond. Ze helpen bijvoorbeeld bij preventie en behandeling van blaasontsteking. De cranberry’s komen oorspronkelijk uit Amerika, maar ook in Nederland hebben we onze eigen cranberry’s.
Het verhaal gaat dat er vaten met Amerikaanse cranberry’s bij toeval zijn aangespoeld op Terschelling, waar nog steeds deze heerlijke bessen worden geteeld. Zo kan je ook een bezoek brengen aan de ‘Bessenschuur’, waar ook cranberry excursies worden gegeven of ga naar de cranberry-winkel op het eiland waar ze diverse producten verkopen.
Heleen vond op de site van Simone Denis een heerlijk recept voor een kruidig drankje met cranberry’s, wat zowel warm als koud gedronken kan worden.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor ongeveer 1 liter:
- 1 bakje verse cranberry’s (ongeveer 350 gram);
- 2 stuks steranijs;
- 1 kaneelstokje;
- 4 jeneverbessen*;
- 2 laurierblaadjes;
- 4 kruidnagels;
- Schil van een halve sinaasappel;
- Schil van een halve citroen;
- 1 liter water;
- Honing of ahornsiroop naar smaak.
*Als je geen jeneverbessen hebt, kun je een extra laurierblaadje toevoegen
En zo maak je het:
- Was allereerst de cranberry’s en doe ze vervolgens met 1 liter water in een pan;
- Prik de kruidnagels in de schil van de sinaasappel, zo raak je ze niet kwijt;
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan de pan, met uitzondering van de honing of ahornsiroop en breng het aan de kook;
- Laat het geheel zo’n 10 minuten zachtjes koken. Je hoort de cranberry’s openspringen in de pan. Als ze allemaal zijn opengesprongen kun je het vuur uitzetten en laat het geheel nog 10 minuten staan;
- Zeef dan het mengsel en duw met de achterkant van een lepel de rest van het sap uit de cranberry’s.
- Roer er de honing of ahornsiroop, naar smaak, doorheen;
- Schenk het sap over in een schone glazen fles en bewaar het in de koelkast;
- Je kunt het drankje trouwens zowel koud als warm drinken: Als koud drankje, aangelengd met prosecco, is het een feestelijk drankje voor bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner. Doe er dan nog wat granaatappelpitjes in voor een extra feestelijk tintje. Als warm drankje is dit recept een alcoholvrije variant van glühwein.
Proost!
Wil je nu graag meer koken met cranberry’s dan is dit boek een aanrader. Er staan meer dan 50 recepten in!
*Dit artikel bevat een affiliate link*