Recept cranberry babka met roomkaas
Een babka is een brioche-achtig brood dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Origineel is de vulling met chocolade of kaneel maar Heleen heeft een recept gevonden met een vulling van roomkaas en cranberry. Ideaal voor de kerstperiode!
Stacey M Doyle van ‘Honestcooking’ maakte het gerecht met thee van ‘Celestial Seasoning’. Heleen heeft de ‘Smooth Chai’ van Pickwick gebruikt voor de smaak van heerlijke winterse kruiden.
Als je een babka wil maken, moet je wel een middagje uittrekken want het deeg moet 2 keer rijzen. In totaal ben je wel 5 uur bezig (inclusief oventijd) voordat je de babka kan proeven.
Omdat dit een recept is uit Amerika, zijn de ingrediënten vermeld in cups. Heleen heeft thuis ook maatlepels in cups, wel zo makkelijk. Als je geen maatlepels in huis hebt in cups, kun je de hoeveelheden ook omrekenen via de handige tabel van Pauline.
Wat heb je hiervoor nodig:
Voor het deeg:
- 1 cup melk;
- 4 theezakjes Pickwick Smooth Chai;
- 1 el suiker;
- 2 ¼ tl droge gist;
- 3 cups tarwebloem;
- 2 eieren;
- 2 tl vanille extract;
- ½ tl zout;
- ½ cup suiker;
- 4 tl zachte ongezouten boter.
Voor de vulling:
- 1 cup verse (of diepvries) cranberry’s;
- ½ cup gedroogde cranberry’s;
- 1 el ongezouten boter;
- 1 tl vanille extract;
- ¼ tl kaneel;
- ½ cup cranberry sap of water;
- ½ cup walnoot stukjes;
- 1 kuipje zachte roomkaas (à 200g);
- ⅓ cup suiker.
En zo maak je het:
Het deeg:
- Verwarm in een klein pannetje de melk, met 1 tl suiker, voor een paar minuten, totdat de suiker volledig is opgelost.
- Haal dan het pannetje van het vuur, voeg de 4 theezakjes toe en laat het geheel zo’n 10 minuten trekken. Hoe langer je de theezakjes laat trekken, hoe voller de smaak wordt.
- Wanneer de 10 minuten om zijn, verwijder je de theezakjes en check je de temperatuur van de melk, deze moet tussen de 35 °C en 45 °C zijn, anders kan de gist zijn werk niet doen.
- Wanneer de melk de juiste temperatuur heeft gekregen, voeg je de gist toe, roer je het door en laat je het mengsel voor 5-10 minuten staan. Je zal zien dat de gist al flink aan het werk is, het mengsel begint goed te bubbelen.
- Meng in een grote kom de bloem, eieren, vanille, zout, suiker en boter en voeg het melk-gist mengsel toe. Mix vervolgens met een mixer met deeghaken (of met een houten lepel) het deeg tot het een egale massa is geworden. Het deeg moet iets plakkerig zijn, wanneer het te nat is, voeg je nog wat bloem toe.
- Vet een andere kom licht in met boter/olie en verplaats het deeg naar deze kom. Draai het deeg even rond, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje boter/olie. Dek de kom dan af met een schone droge doek en laat het 1,5 – 2 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld.
Wanneer het deeg staat te rijzen, kun je ondertussen de vulling maken:
- Doe hiervoor de cranberry’s (zowel de verse als gedroogde), de boter, vanille, kaneel en cranberrysap (of water) in een steelpan en verwarm dit. Laat het 10 minuten doorkoken, waarbij je af en toe roert totdat het een jam is geworden. Haal het vervolgens van het vuur af en laat afkoelen tot gebruik.
- Rooster de stukjes walnoot, in een droge koekenpan, voor 3-5 minuten en voeg de geroosterde walnoten toe aan de cranberryjam.
- Roer dan de roomkaas los met de suiker totdat het goed is gemengd.
- Bekleed een broodbakvorm met bakpapier.
- Als het deeg is verdubbeld, haal je het uit de kom en leg je het op een, met bloem bestrooid, werkblad. Druk vervolgens het deeg plat en maak er een rechthoek van, van ongeveer 40×50 cm.
- Verdeel de roomkaas over het deeg maar laat wel een rand van 2 cm vrij van de rand.
- Smeer dan de cranberry-notenjam over de roomkaas.
Ik ga nu verder met het deeg.
- Rol het deeg op vanuit de korte zijde. Pak dan een scherp mes en snijd de deegrol in de lengte doormidden. Leg de deeghelften dan met de snijkant naar boven naast elkaar.
- Draai de deeghelften vervolgens over elkaar. Het is handig om eerst vanuit het midden naar een kant te werken en als je deze gedraaid hebt, dan de andere helft te draaien.
- Leg het gedraaide deeg dan voorzichtig in het bakblik, dek deze weer af met een schone droge doek en laat opnieuw rijzen, deze keer 1 tot 1,5 uur. Als het goed is, is het deeg dan gerezen tot aan de bovenzijde van het bakblik.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de babka in ongeveer 45-55 minuten gaar. Bedek vervolgens de babka na 30 minuten losjes met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt.
- Laat de babka 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je het uit de vorm haalt en laat het daarna afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!