Recept courgettekoekjes met Sriracha-dip
Dit is eens een ander recept met de veelzijdige courgette. Doordat courgette van zichzelf een vrij neutrale smaak heeft, geeft zowel de zoute Parmezaanse kaas en ook de zoetzure dipsaus een heerlijke smaak aan deze courgettekoekjes. Je kunt ze als hoofdgerecht eten, samen met wat gekookte rijst en een frisse salade. Maar als je er wat kleinere koekjes van maakt, kun je deze ook prima serveren bij de borrel.
Wil je nog meer met groenten koken, anders dan anders? Dit kookboek is een mooi boek dat laat zien wat je nog meer met groenten kunt doen.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 2 (biologische) courgettes;
- 1 winterpeen;
- 1 tl zout;
- 1 rode ui;
- 1 teen knoflook;
- 1 limoen;
- 150 g Parmezaanse kaas;
- 2 el sriracha;
- 4 el abrikozenjam;
- 2 el sojasaus;
- 1 ei;
- 75 g tarwebloem;
- 4 el zonnebloemolie;
- Peper.
En zo maak je het:
- Rasp allereerst de courgettes en winterpeen met een grove rasp in een mengkom. Voeg hier 1 tl zout aan toe en roer het goed door. Laat het zo’n 10 minuten staan, zodat door het zout het vocht uit de groente trekt. Dit maakt het straks makkelijker om de koekjes in vorm te krijgen (en te houden met bakken);
- Pel en snipper ondertussen de rode ui fijn en pers de knoflook uit;
- Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit;
- Meng vervolgens de Sriracha met de abrikozenjam, sojasaus, limoensap en -rasp in een kommetje. Dit is de dipsaus. Zet deze afgedekt in de koelkast tot gebruik;
- Schep de courgette en winterpeen in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit;
- Doe de uitgeknepen groenten vervolgens in een mengkom;
- Voeg hier de knoflook, rode ui en het ei aan toe en meng het geheel door;
- Vervolgens kunnen de tarwebloem en geraspte Parmezaanse kaas toegevoegd worden en meng tot het een stevig beslag wordt en breng het op smaak met peper;
- Verhit dan 1 el van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Schep 3 hoopjes van het beslag in de pan en druk deze iets plat met een spatel. Bak de koekjes in 5 minuten lichtbruin, keer ze halverwege;
- Schep de koekjes uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier;
- Herhaal dit tenslotte nog met de rest van het beslag tot je 12 koekjes hebt gebakken.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
