Recept citroen whoopies
Whoopies bestaan al jarenlang en komen oorspronkelijk uit Amerika. Een Whoopie is een kruising tussen koek en cake, met een laagje vulling ertussen. Heleen had in haar boekenkast dit Whoopie-kookboek staan van ‘Hannah Miles’ en besloot dat het tijd was om een keertje een van de recepten te proberen.
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Wat heb je nodig voor 12 whoopies:
- 125 g ongezouten boter;
- 200 g kristalsuiker;
- 1 groot ei;
- Rasp van 2 citroenen;
- 320 g zelfrijzend bakmeel;
- 1 tl bakpoeder;
- ½ tl zout;
- 250 ml karnemelk;
- 100 ml warm (niet kokend) water;
- 200 g poedersuiker;
- 2-3 el versgeperst citroensap;
- 200 g naturel roomkaas;
- 2 el lemon curd;
- 1 el poedersuiker;
- Eventueel citroensnoepjes ter decoratie.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C;
- Klop de boter en suiker gedurende 2-3 minuten met een mixer tot een luchtige, romige massa;
- Voeg dan het ei en de citroenrasp toe en mix opnieuw;
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder, en voeg het met het zout toe aan het mengsel;
- Schenk vervolgens de karnemelk erbij en mix opnieuw;
- Voeg als laatste het warme water toe en meng tot het een glad mengsel is geworden;
- Als je een whoopie-bakblik hebt, vet je die licht in en verdeel je het beslag over de 24 vormpjes;
- Mocht je geen whoopie-bakblik hebben, kun je dit ook, op een met bakpapier geklede bakplaat, doen. Maak dan met 2 lepels bergjes beslag op de bakplaat. Zorg ervoor dat de bergjes dan allemaal ongeveer hetzelfde van formaat zijn OF lekker makkelijk alles in een cakevorm (dan moet het wel iets langer in de oven);
- Laat het geheel nu 10 minuten rusten voor je het in de oven doet. Bak daarna in de oven voor 10-12 minuten;
- Laat dan de whoopies iets afkoelen in de vorm, en haal ze er daarna dan uit om op een rooster verder af te laten koelen;
- Maak ondertussen de citroenglazuur, door het mengen van de poedersuiker met het citroensap;
- Verdeel het glazuur over de helft van de whoopies, dit worden de bovenkanten. Decoreer eventueel met de citroensnoepjes;
- Klop vervolgens voor de vulling, de roomkaas luchtig samen met de lemon curd en de eetlepel poedersuiker;
- Doe de vulling in een spuitzak en spuit toefjes op de onderkant van de 12 ongeglazuurde whoopies;
- Leg tenslotte op elke whoopie een geglazuurde helft.
En zijn ze goed gelukt? Ben erg benieuwd, geniet ervan!
*Dit artikel bevat affiliate links*