Recept tintje citroen met deze lemon bars
Net als de havermout repen met aardbei, die Heleen onlangs heeft gemaakt, komen deze lemon bars ook van de site van Laura’s Bakery. Deze citroen repen zijn door de citroensmaak fris en smeuïg van textuur. Het deed mij ook een beetje denken aan boterkoek wat juist meer machtig is. Deze lemon bars zijn trouwens heel makkelijk te maken! Als je fan bent van lemon curd, dan zijn deze lemon bars een aanrader.
Wist je dat je citroenen, in een afsluitbare plastic zak in de koelkast, tot wel 4 weken kunt bewaren? Door het in een afsluitbare zak te bewaren, blijft het vocht in de citroenen en heb je dus nog steeds een sappige citroen om uit te persen in plaats van een uitgedroogde citroen.
Bereidingstijd: ongeveer 50 minuten
Wat heb je nodig voor 16 stukjes:
- 240g ongezouten roomboter;
- 300g fijne kristalsuiker;
- 290g tarwebloem;
- 4 eieren;
- Rasp van 2 citroenen;
- 120 ml citroensap (hiervoor heb je 2-3 citroenen nodig);
- poedersuiker.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C;
- Doe dan de boter, samen met 100g suiker en 260g tarwebloem in een kom en mix dit tot een koek-deeg;
- Bekleed een vierkante (of rechthoekige) bakvorm met bakpapier en verdeel het koekdeeg over de vorm. Zorg ervoor dat de laag overal even dik is;
- Bak de koekbodem 25 minuten in de oven;
- Ondertussen kun je verder met de citroenlaag: meng de rest van de suiker en bloem samen met de eieren, citroenrasp en –sap met een garde door elkaar totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel staan tot de koekbodem uit de oven gehaald wordt. Laura heeft in haar recept 100g suiker meer gebruikt, maar Heleen vond het met minder suiker net wat lekkerder. Als je van wat zoeter houdt, kun je wat meer suiker toevoegen;
- Haal de koekbodem na 25 minuten uit de oven en schenk het citroenmengsel er overheen. Hierna kan de vorm weer terug in de oven voor 20-25 minuten;
- De citroenlaag moet stevig maar niet keihard zijn;
- Laat de koek helemaal afkoelen voordat je het gaat snijden;
- Decoreer tenslotte de lemon bars met wat poedersuiker.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*