Chocoladecakedag
Vandaag, zondag 27 januari, is het Chocoladecakedag. Het is ook weekend dus dat betekent lekker tijd om te koken & bakken. Gisteren ging ik voor een verse zoete aardappel soep en nu voor een overheerlijke cake van chocolade.
Voor alle Chocoholics onder ons hierbij mijn recept:
Benodigdheden cake
- 170g boter;
- 240g fijne kristalsuiker;
- 80g ongezoete cacaopoeder;
- 150ml mandarijnensap (of sinaasappelsap);
- 150 ml melk (wanneer je geen mandarijnensap gebruikt, dan 300 ml melk);
- 3 eieren;
- 200g zelfrijzend bakmeel (of 200g bloem en 1,5 tl bakpoeder);
- ½ tl zout.
Benodigdheden chocolade ganache
- 200g pure chocolade, fijngehakt;
- 30g boter, in blokjes;
- 180ml slagroom.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ronde bakvorm (23cm) in en bekleedt de bodem met bakpapier;
- Klop de boter en de suiker tot een bleek en romig geheel;
- Meng de cacaopoeder met een beetje melk in een andere kom tot een gladde pasta;
- Klop het boter-suiker-mengsel door de cacao-massa;
- Klop een voor een de eieren erdoor;
- Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het zout;
- Zeef dit mengsel en vouw de helft door het beslag;
- Voeg de rest van de melk en sap toe en meng dit door het beslag;
- Zeef de rest van de bloem en vouw dit voorzichtig door het beslag;
- Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven, ongeveer 50 minuten, totdat hij gaar is;
- Laat de taart eerst 5-10 minuten in de vorm afkoelen en laat het daarna op een rooster verder afkoelen;
- Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom;
- Verhit de slagroom tot tegen het kookpunt, schenk deze over de chocolade en boter;
- Laat het geheel 5 minuten staan. Door de hitte van de slagroom smelt de chocolade;
- Roer het geheel vervolgens door elkaar tot er een gladde, romige chocolade ganache ontstaat;
- Laat de ganache afkoelen tot hij glanst en dik genoeg is om de taart mee te bestrijken;
- Snij de afgekoelde taart horizontaal doormidden en verdeel de helft van de ganache over de taart;
- Leg de andere taart helft er bovenop en bestrijk de taart met de rest van de ganache & Voilà!
Gefeliciteerd met jouw ChocoladeCakeDag en laat het je smaken!
4 comments
Wist niet dat die dag ook al bestond! Ik ga het recept volgende week eens proberen
Leuk, ben benieuwd Sandra!
Hebben de wel ideale dag voor uitgekozen, met dat weer van vandaag
Ja wat een druilerige dag he?!