Recept Challa met zwarte tahin
Esther van Esther’s Cookery heeft een nieuw kookboek uitgebracht, Tahin, een ode aan hét basis-ingrediënt uit de Midden-Oosterse keuken. Uit dit kookboek komt het recept voor dit Challa brood.
Challa brood is een gevlochten brood uit de Joodse keuken dat met de sabbat en andere Joodse feestdagen gegeten wordt. In de supermarkt kun je veelal alleen de witte tahin vinden, maar voor dit prachtige challa brood heb je zwarte tahin nodig. Deze zijn in speciaalzaken (of online) verkrijgbaar, maar Heleen heeft het zelf gemaakt* met zwart sesamzaad uit de supermarkt. Dat smaakt ook super lekker.
Bereidingstijd: ongeveer 3 ½ uur
Voor 12 personen heb je nodig:
- 7 g verse gist;
- 50 g honing;
- 160 ml warm water;
- 80 ml olijfolie (+ wat extra);
- 3 eieren;
- 5 g zout;
- 500 g bloem;
- 200 g zwarte tahin;
- 20 g zwart sesamzaad
- Zout flakes eventueel.
En zo maak je het:
- Meng allereerst de gist, honing en het water in een kom en mix tot alles goed is opgenomen. Laat het 5 minuten staan tot er luchtbelletjes ontstaan;
- Voeg vervolgens de olijfolie en 2 van de eieren toe;
- Meng het zout met de bloem en voeg dit beetje bij beetje toe aan het natte mengsel;
- Roer door elkaar met een vork, stort het deeg op het aanrecht en kneed het goed met de hand door, gedurende 10 minuten tot het een zacht, elastisch en glimmend deeg is geworden. Je kunt dit ook met een keukenmachine mixen;
- Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg nog te plakkerig is. Het deeg is klaar wanneer het glimt, je er een mooie bal van kunt vormen en er niets meer aan het aanrecht en je handen blijft plakken;
- Leg de deegbal in een grote kom en smeer het in met een klein beetje olie. Dek het af met plastic folie en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats;
- Op internet staan mooie tutorials om mooie vlechtbroden te maken met 4 of meer strengen. Als je het wat makkelijker wil houden, net als Heleen, maak dan een vlecht van 3 strengen deeg;
- Verdeel hiervoor het deeg in drie gelijke delen;
- Gebruik een deegroller om van elk stuk deeg een rechthoek te vormen van ongeveer 30×15 cm;
- Verdeel vervolgens de zwarte tahin in het midden van elke rechthoek. Zorg ervoor dat aan alle kanten een rand van ongeveer 2 cm vrijgehouden wordt;
- Rol het deeg in de lengte op en druk het goed aan zodat het niet uit elkaar valt;
- Vlecht de drie strengen deeg en rol het vervolgens op tot een cirkelvormig brood. Stop de uiteinden onder het brood zodat het er mooi uitziet;
- Leg dan een vel bakpapier op een bakplaat en leg het gevlochten brood er op;
- Kluts het laatste ei in een kommetje en bestrijk het hele brood hiermee. Vergeet niet de randen en de ‘binnenkant’ van de vlecht;
- Dek het brood af en laat nog een uur rijzen;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 190 °C;
- Bestrijk het brood nogmaals met het losgeklopt ei, bestrooi met zwart sesamzaad en eventueel met zeezout flakes;
- Bak tenslotte het brood in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
* Wil je ook zelf tahin maken? Heleen heeft dit recept gebruikt, maar dan met zwart sesamzaad in plaats van wit. Dit artikel bevat tevens een affiliate link*