Recept een cappuccino van knolselderij met notenbrood
In de Boodschappen van vorig jaar kerst stond dit recept voor een cappuccino van knolselderij. Een eenvoudig te maken soepje wat je kan eten als voorgerecht maar natuurlijk ook als lunch of avondeten. Vooral zo na de feestdagen is iets makkelijks en luchtigs ook wel erg fijn!
Knolselderijsoep is zacht van smaak en als je het serveert in een glas, ziet het er feestelijk uit. Als je het jezelf makkelijk wil maken, kun je er ook voor kiezen om de pesto en het notenbrood in de supermarkt te kopen. Wanneer je net even meer tijd hebt, maak je het brood gemakkelijk zelf met een pak broodbakmix.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Voor vier personen heb je nodig:
Voor de soep:
- 25 g boter;
- 300 g knolselderij (geschild, in blokjes);
- 250 ml groentebouillon;
- 150 ml melk;
- 0.5 el kerriepoeder;
- 1 el olijfolie;
- 100 ml slagroom;
- Zout en peper.
Voor de pesto:
- 1 bosje peterselie of basilicum;
- 2 teentjes knoflook;
- 100 gram walnoten;
- 125 milliliter olijfolie.
Voor het notenbrood:
- 1 pak mix voor volkorenbrood;
- 300 ml lauwwarm water;
- 20 g zachte boter;
- 200 g grof gehakte walnoten (of notenmix);
- Olijfolie.
En zo maak je het:
- Voeg allereerst voor het notenbrood het pak mix met het water en zachte boter in een mengkom. Kneed het met een mixer tot een mooi samenhangend en soepel deeg, in ongeveer 5 minuten;
- Druk het deeg plat en voeg dan de gehakte noten toe en kneed deze voorzichtig door het deeg;
- Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats zo’n 10 minuten rijzen;
- Haal het deeg uit de kom, druk het plat en rol het uit tot een rechthoekige lap;
- Vouw deze lap in drieën dicht en druk het wederom plat;
- Rol vervolgens de lap deeg op tot een stevige rol;
- Je kunt ervoor kiezen om het brood in een cakevorm te doen, of op de bakplaat te leggen;
- Leg wederom de vochtige theedoek over het deeg en laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen;
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bak het bood onderin de oven in 25 minuten gaar en bruin;
- Smelt de boter in een soeppan en voeg de blokjes knolselderij toe. Bak ze zachtjes 2-3 minuten;
- Voeg dan de bouillon en melk toe, breng het aan de kook en laat het 13-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is;
- Wanneer de knolselderij aan het koken is, kun je de pesto klaarmaken;
- Doe hiervoor de ingrediënten voor de pesto in een hoge mengkom en pureer deze met een staafmixer tot een grove pesto;
- Verhit ondertussen in een koekenpan de kerrie met de olijfolie tot het gaat geuren. Laat het mengsel iets afkoelen en roer de slagroom erdoorheen;
- Schenk het mengsel in een kom en klop de room lobbig;
- Wanneer de knolselderij gaar is, pureer je de soep met een staafmixer tot een gladde soep;
- Schenk de soep tenslotte in mooie glazen, schep de kerrieroom erop zodat het een mooie cappuccino wordt en serveer met het versgebakken notenbrood met pesto.
Eet smakelijk!
Wat eet jij meestal op 2 januari?