Recept courgette cake met sinaasappel
Een ‘carrot cake’ heeft al flink wat jaren geleden zijn intrede gedaan. Al schijnt het dat de eerste worteltaarten al gegeten werden in de Middeleeuwen. Nu kun je ook met andere groenten bakken, waaronder courgette. Heleen had een courgette over, en wilde eens wat anders maken. Op de site van Francesca kwam ze dit recept tegen voor een sinaasappel-courgette cake. Francesca heeft er geen walnoten doorheen gedaan, die heeft Heleen er juist extra aan toegevoegd. Deze cake is echt heel eenvoudig te maken en is ook heerlijk zonder de topping van roomkaas.
Bereidingstijd ongeveer 1 uur en 15 minuten (waarvan zo’n 50 minuten in de oven)
Wat heb je nodig:
- 1 courgette;
- 200 g bruine basterdsuiker;
- 125 ml zonnebloemolie;
- 3 eieren;
- rasp van 1 sinaasappel;
- 1 tl vanille extract;
- 100 g rozijnen;
- 50 g walnoten, grof gehakt;
- 300 g zelfrijzend bakmeel;
- 1 tl bakpoeder.
Voor de variant met de topping van roomkaas:
- 200 g cream cheese;
- 100 g poedersuiker;
- 1 sinaasappel.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C en vet een cakeblik in;
- Was de courgette en rasp hem fijn. Doe dit boven een vergiet, dan kan alvast het eerste vocht dat vrijkomt eruit druppelen;
- Meng vervolgens in een grote kom de basterdsuiker, olie, eieren, sinaasappelrasp en vanille extract door elkaar;
- Knijp de geraspte courgette zo uit, dat je zo min mogelijk vocht overhoudt en doe de courgette bij het beslag;
- Voeg dan de rozijnen en walnoten toe aan het beslag en roer met een lepel alles door elkaar;
- Meng daarna voorzichtig de bloem en bakpoeder door het beslag, totdat alle bloem is opgenomen;
- Schep vervolgens het beslag in de cakevorm en schuif het in het midden van de oven. Bak de cake in zo’n 50 minuten gaar. Check vanaf 40 minuten of de cake al gaar is door dit met een lang prikkertje te testen. Als de prikker droog uit de cake komt, is hij gaar;
- Haal de cake uit de oven en laat deze op een rek afkoelen;
- De cake is nu al heerlijk, maar mocht je de topping van roomkaas willen toevoegen:
- Klop dan eerst de roomkaas los met de poedersuiker. Klop niet te lang, want het moet wel zijn stevigheid behouden;
- Als de cake is afgekoeld, verdeel je het roomkaasmengsel over de cake. Rasp daarna nog wat sinaasappel er overheen en je bent al klaar.
Bakken maar & eet smakelijk!