Recept bruschetta met balsamico tomaatjes
De decembermaand is uitermate geschikt om lekkere hapjes te maken maar vooral ook om ze te eten. Deze bruschetta van ‘Francesca Kookt’ past prima als hapje tijdens de feestdagen maar volgens Heleen kan deze bruschetta op elk moment gegeten worden. Bruschetta komt van origine uit Midden Italië en wordt meestal geserveerd als tussendoortje of voorafje.
Wat heb je nodig voor 10 bruschetta:
- 20 cherrytomaatjes;
- 4 el balsamicoazijn;
- 10 sneetjes stokbrood, ciabatta of Turks brood;
- 1 potje (of blikje) ansjovis;
- rucola;
- gemalen zwarte peper.
En zo maak je het (bereidingstijd is 25 minuten):
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden en doe ze in een steelpannetje. Voeg de balsamicoazijn toe en breng het aan de kook. Laat het dan op een zacht vuur een paar minuten koken totdat de cherrytomaatjes zacht zijn geworden.
- Zet het vuur uit en laat de tomaatjes afkoelen. Giet ze vervolgens af. Je kunt de tomaatjes alvast vantevoren bereiden als je wil. Bewaar ze dan afgedekt in een bakje in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in plakjes en rooster ze voor 5-10 minuten in de oven totdat ze krokant zijn. Je kunt ze eventueel voordat je ze in de oven doet besmeren met boter of wat olie, dan worden de broodjes mooi goudbruin.
- Haal vervolgens de broodjes uit de oven, laat ze wat afkoelen en leg ze op een mooie schaal. Beleg de broodjes met 2 ansjovisfilets per broodje. Scheur de rucola wat kleiner en leg een plukje op de ansjovisfilets. Let de tomaatjes er bovenop en maak het af met een beetje versgemalen peper. Door de zoute ansjovis is extra zout niet meer nodig.
- Serveer direct, want nu zijn de broodjes nog knapperig!
Eet smakelijk!