Recept mosselen met tomatentartaar
Voor deze keer heeft Heleen een zomerse lunch gemaakt. Heerlijke Zeeuwse mosselen maar nu eens op brood. Als je graag minder brood eet, kan je van dit gerecht ook prima een salade maken, ook lekker!
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500 g mosselen;
- 75 ml witte wijn;
- 1/2 bosje bladselderij;
- een augurk;
- 1 el peterselie of munt, fijngehakt;
- 1 klein sjalotje;
- 3 el mayonaise;
- 50 ml witte wijn;
- 2 trostomaten;
- 2 semi-gedroogde tomaten in olie (pot);
- 1 tl mosterd;
- 1 tl kappertjes, fijngehakt;
- 4 dikke, handgesneden plakken zuurdesem- of vloerbrood;
- 1/2 rode ui, in ringen.
En zo maak je het:
- Om te beginnen controleer je de mosselen en gooi de schelpen die stuk zijn weg. Doe de mosselen met de wijn, selderij en gemalen peper in een ruime hoge pan. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel of tot alle schelpen open staan. Laat ze even iets afkoelen en haal ze vervolgens uit de schelp.
Mocht je huiverig zijn om zelf mosselen te koken, kan je voor dit gerecht ook prima voorgekookte kopen bij de supermarkt. - Voor het kruidensausje snijd je als eerste de augurk in piepkleine blokjes. Snipper vervolgens het sjalotje fijn. Meng dan de augurk, het sjalotje en de fijngehakte kruiden door de mayonaise. Verdun met de witte wijn en breng de kruidensaus op smaak met zout en peper.
- Dan ga je verder met de tomatentartaar. Snijd hiervoor de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Hak vervolgens de gedroogde tomaat klein en meng dit met de mosterd en de kappertjes door de blokjes tomaat. Breng de tomatentartaar op smaak met zout en peper.
- Leg vervolgens het brood op 4 borden. Verdeel er de tomatentartaar, de uienringen en de mosselen over en serveer met het kruidensausje.
Eet smakelijk!