Recept om zelf brood te bakken; Italiaans borrelbrood
Wat is er nu lekkerder dan versgebakken brood? Van de geur alleen al krijg ik altijd al honger. Heleen heeft deze keer een Italiaans borrelbrood gebakken, naar het recept van Rutger van den Broek. Een zelfgebakken brood gevuld met kaas en zongedroogde tomaten, dat moet een goede combinatie zijn! Je kunt dit brood zowel bij de borrel serveren als bij een voorgerecht. De bereidingstijd is ongeveer 2,5 uur.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 350g bloem;
- 7g zout;
- 1 el olijfolie (+ extra om vorm in te vetten);
- 5g gedroogde gist;
- 210ml lauwwarm water;
- 100g zongedroogde tomaten in olie;
- 1 ½ el gedroogde Italiaanse kruiden;
- 90g geraspte Parmezaanse kaas.
En zo maak je het:
- Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snijdt ze in stukjes;
- Doe vervolgens de bloem, zout, olijfolie, gist, Italiaanse kruiden en water in een kom en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Zorg er wel voor dat je het zout niet direct bij de gist doet, dat gaat namelijk de werking tegen. Je kunt het deeg met een mixer met deeghaken kneden of gewoon met de hand;
- Als het deeg klaar is, kneed je de zongedroogde tomaten en 50g van de Parmezaanse kaas er doorheen. Mocht het deeg wat te nat zijn dan kun je nog wat extra bloem toevoegen;
- Leg dan het deeg in een kom, dek deze af met een theedoek of plastic folie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats voor een uur rijzen;
- Vet vervolgens een springvorm van 24cm doorsnede in met olie;
- Kneed het deeg nog eens kort door en verdeel het in kleine stukjes van 30g;
- Rol deze stukjes tot bolletjes en leg deze met wat tussenruimte in de springvorm. Hierdoor kun je het brood straks makkelijk in stukjes breken;
- Dek dan de vorm weer af met een theedoek of plastic folie en laat het vervolgens nog 45-60 minuten rijzen;
- Verwarm de oven voor op 220°C;
- Bestrooi het deeg met de overige Parmezaanse kaas en bak het brood in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar;
- Laat vervolgens het Italiaans borrelbrood uit de vorm op een rooster afkoelen.
Eet smakelijk!
Bak jij zelf wel eens brood? Ik moet zeggen dat dit brood erg lekker is, zacht van smaak maar wel echt met een lekkere smaak. Wil jij zelf ook eens brood bakken en ben je op zoek naar inspiratie? Het boek van ‘Brood 2’ is een boek waarin je op een makkelijke manier leert om zelf brood te bakken met verschillende soorten deeg. Denk aan vloerbrood, simit, ciabatta, focaccia en zowel hartige als zoete broodjes. Verder geen gedoe want alles wordt in grammen aangegeven en stap-voor-stap uitgelegd. De schrijfster van dit boek heet ‘Levine van Doorne’ en zij heeft jarenlang ervaring in brood bakken. Ook geeft ze workshops aan zowel de startende baksters als de gevorderden.
*Dit artikel bevat een affiliate link*