Recept broccoli salade met miso-sinaasappeldressing
Op de site culy.nl vond Heleen dit recept voor broccolisalade. Het is een eenvoudig te maken salade, maar is bijzonder van smaak. Broccoli en bloemkool worden veel gezien als herfst- en wintergroenten, maar zijn eigenlijk zomergroenten. Al zijn beide groenten het hele jaar door verkrijgbaar. Het is verstandig om groenten (en fruit) te eten die in het seizoen zijn, dan hebben ze het meeste smaak en de meeste vitaminen.
Deze salade staat in 15 minuten op tafel en is heerlijk als bijgerecht of als lunchgerecht. De dressing zit boordevol smaak door de miso en sinaasappel en geeft de salade hierdoor een bijzondere twist.
In deze salade wordt de broccoli rauw gegeten, dat kan prima. Mocht je dit liever niet doen, of niet van de structuur van rauwe broccoli houden, kun je de roosjes even kort blancheren in wat gezouten water.
Gooi ook vooral de stronk van de broccoli niet weg, schil deze en snijd het in dunne plakjes om te dippen in wat hummus bijvoorbeeld. Of maak er een lekkere en makkelijke soep van, met een gefruit uitje en groentenbouillon.
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Wat heb je nodig voor 3-4 personen:
- 1 broccoli;
- 200g spitskool;
- 100g gele rozijnen;
- 100g gehakte amandelen of amandelschaafsel;
- 2 bosuitjes;
- Sap van 1 sinaasappel;
- 2 tl (witte) miso;
- 2 tl amandelpasta;
- 1 kleine rode ui;
- Scheutje neutrale olie.
En zo maak je het:
- Snijd allereerst de broccoli in roosjes, de spitskool in dunne reepjes en de bosuitjes in dunne ringetjes;
- Meng de gesneden groenten in een grote kom, samen met de gele rozijnen en amandelen;
- Maak vervolgens de dressing door het sinaasappelsap, de miso, amandelpasta, grofgehakte rode ui en wat olie met een staafmixer te pureren tot een gladde massa;
- Meng de dressing door de groenten en roer het geheel goed door zodat de dressing gelijkmatig is verdeeld.
Eet smakelijk!
p.s. Ikzelf ben geen fan van broccoli, ik kan er niet tegen maar ik vind het ook niet lekker. En jij, ben jij wel een broccolifan?