Recept Brabantse worstenbroodjes
Als echte Brabantse horen worstenbroodjes er natuurlijk ook bij! Alleen had Heleen deze nog niet eerder zelf gemaakt. Ze vond een variatie op de ‘gewone’ worstenbroodjes in de Boodschappen: met pittig kipgehakt. Natuurlijk heeft Robert van Beckhoven een recept voor de échte worstenbroodjes, die kan je terug vinden in zijn eigen boek.
Of je de worstenbroodjes nu eet als lunch, snack of bij de borrel: het smaakt altijd. Als ze maar goed warm zijn!
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het wordt gegeten bij speciale gelegenheden en tijdens het gezellige samenzijn met vrienden of familie.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Wat heb je nodig voor 8 worstenbroodjes:
- 220 g tarwebloem;
- 0,5 tl suiker;
- 1 zakje gedroogde gist;
- 100 ml melk;
- 40 g boter in blokjes;
- 500 g kipgehakt;
- een teen knoflook, geperst;
- 1 tl sambal;
- 1 el ketjap manis;
- Paneermeel;
- 2 eieren;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van het brooddeeg. Meng hiervoor de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed dan met de hand in 2 minuten tot een deeg;
- Voeg vervolgens de boter in kleine blokjes en een snuf zout toe. Kneed het deeg nog 5 minuten goed door;
- Als het deeg te droog is, kun je nog wat extra melk of boter toevoegen. Als het te plakkerig is, kneed het dan nog iets langer door;
- Verdeel het deeg in 8 delen en rol deze tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek ze af met vershoudfolie. Laat het deeg 25 minuten rijzen op een warme plaats;
- Als het deeg aan het rijzen is, maak je de vulling. Meng hiervoor het gehakt met de knoflook, sambal, ketjap, 1 ei, 1 el paneermeel en breng op smaak met zout en peper. Kneed het tot een homogeen mengsel. Voeg nog meer paneermeel toe tot het een stevig mengsel is. Vorm hiervan 8 worstjes van ongeveer 8 cm lang;
- Verwarm dan de oven voor op 220 °C;
- Bestuif je werkblad met bloem en rol de deegballetjes uit tot lapjes van ongeveer 10×12 cm. Leg de worstjes erop. Sla de deegranden om de uiteinden van de worst en rol het deeg op tot de worstjes volledig bedekt zijn met het deeg. Druk de naden goed dicht en leg ze met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat;
- Klop het andere ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de worstenbroodjes;
- Bak ze tenslotte in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link
1 comment
Niks is lekkerder dan zelfgemaakte worstenbroodjes!