Recept zelfgemaakte bouillon met tuinbonen en tomaat
Deze zelfgemaakte bouillon is een lekker voorgerecht, en past goed in de lente en zomer. Mocht je geen zin (of tijd) hebben om zelf de groentebouillon te maken, kun je natuurlijk ook altijd een bouillonblokje gebruiken, maar dat is toch wel echt een verschil met zelfgemaakt.
Het recept vond Heleen in het magazine van WijnSpijs.
De bouillon kun je het beste al ruim van tevoren maken, omdat dit nogal wat tijd kost. Door gebruik te maken van frisse smaken, is deze bouillon een goede start van de maaltijd.
Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kg tuinbonen (liefst vers);
- 50 g ingemaakte citroen (eventueel);
- 1 witte ui;
- 3 stengels bleekselderij;
- 1 prei;
- 1 venkelknol;
- 2 tenen knoflook;
- 2 laurierblaadjes;
- ½ tl pimentbessen;
- 4 liter water;
- ¼ tl zout;
- 2 grote rijpe tomaten;
- 4 takjes tijm;
- Zeezout en versgemalen peper;
- 3 el olijfolie.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 160°C;
- Pel de ui en snijd deze grof, en doe deze in een grote pan;
- Snijd de bleekselderij, prei en venkel ook in grove stukken en voeg deze ook toe aan de pan;
- Voeg vervolgens ook de knoflook, laurierblaadjes, pimentbessen, ¼ tl zout, 1 el olijfolie en 4 liter water toe aan de pan en breng het geheel aan de kook;
- Draai dan het vuur laag en laat de bouillon zacht 1,5 tot 2 uur sudderen totdat de bouillon klaar is. Deze is dan als het goed is ook behoorlijk ingekookt, dat komt de smaak ten goede;
- Giet de inhoud van de pan door een zeef in een andere pan;
- Wanneer de bouillon op staat, maak je intussen de gedroogde tomaten. Snijd hiervoor de tomaten in parten en meng ze in een kom samen met de tijmblaadjes, snuf zout en versgemalen peper en 2 el van de olijfolie;
- Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze gedurende 1,5 uur in de oven;
- Breng een pan water met wat zout aan de kook en blancheer de tuinbonen hierin volgens de verpakking. Indien je verse tuinbonen gebruikt, hoeft dit slechts 45 seconden tot 1 minuut. Giet ze af en doe ze in een kom met ijswater;
- Haal vervolgens de grijze velletjes van de tuinbonen zodat ze dubbel gedopt zijn en mooi frisgroen;
- Verdeel tenslotte de tuinbonen over de kommen, schep de warme bouillon hier op en maak af met de stukjes ingelegde citroen (eventueel) en de geroosterde tomaten.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*