Recept cake met dadels en vijgen
Een origineel cake-recept deze keer! Deze cake past bijvoorbeeld prima bij een high tea voor Moederdag. Heleen heeft het recept iets aangepast, zodat ze de heerlijke Fruitspread ‘Meer fruit minder suiker’ met vijgen van ‘Bonne Maman’ hierin kon verwerken. Doordat er vijgen en dadels in verwerkt zijn, geeft het een bijzondere smaak. Je kunt er ook voor kiezen om nog stukjes gekonfijte sinaasappelschil aan de cake toe te voegen, maar ook zonder de sinaasappelschil smaakt deze cake heerlijk.
Bereidingstijd: ongeveer 90 minuten
Wat heb je nodig voor 16 stuks:
- 80 g gedroogde dadels;
- 40 g gedroogde vijgen;
- 120 g Fruitspread (vijgen) van Bonne Maman – meer fruit minder suiker;
- 1 sinaasappel;
- 2 eieren;
- ½ zakje droge gist;
- 250 g bloem;
- 2 dl melk;
- 180 g gezouten boter;
- 150 g fijne kristalsuiker;
- 1 mespuntje kaneelpoeder.
En zo maak je het:
- Snijd allereerst de dadels en vijgen in kleine stukjes en pers de sinaasappel uit;
- Verwarm de oven voor op 180 °C;
- Klop met een mixer de boter met suiker tot een zachte, romige massa;
- Voeg vervolgens de bloem, gist en kaneel toe en mix goed door;
- Meng de eieren erdoorheen en mix door tot een glad beslag;
- Daarna voeg je de sinaasappelsap en melk toe en mix het tot het een mooi egaal mengsel is geworden. Voeg dan de stukjes fruit en 40 g vijgenjam toe en roer het goed door elkaar;
- Schep het beslag, in een met bakpapier beklede, brownievorm (of andere bakvorm) en bak de cake in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven gaar;
- Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm, en laat het vervolgens uit de vorm op een rooster verder afkoelen;
- Wanneer de cake volledig is afgekoeld, snijd je deze horizontaal doormidden en smeer de rest van de fruitspread op de cake. Dek deze vervolgens af met de andere helft van de cake, en snijd het geheel in 16 vierkantjes.
En je bent helemaal klaar voor een speciaal theemoment met je moeder! Veel plezier en geniet ervan. En koester die momenten samen met je moeder.
1 comment