Recept bloemkooltaart van Ottolenghi
Vaker vegetarisch eten is niet zo moeilijk, zeker niet als je de kookboeken van ‘Yotam Ottolenghi’ in huis hebt. Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Plenty More’ samen met nog ruim 100 andere heerlijke vegetarische recepten. Een leuke manier om bloemkool eens op een andere manier te eten. Samen met een frisse salade is deze bloemkooltaart een lekker vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: ongeveer 75 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 650g bloemkool;
- 1 rode ui;
- 10 eieren;
- 120g (spelt)bloem;
- 2,5 tl bakpoeder;
- 80g geraspte Parmezaanse kaas;
- ½ tl rozemarijn;
- ½ kurkuma;
- Takje basilicum;
- 2 el sesamzaadjes (optioneel);
- Peper en zout;
- 100ml olijfolie.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180°C;
- Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in zo’n 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet ze dan af en laat ze wat afkoelen;
- Snijd vervolgens een paar ringen van de rode ui en leg deze apart voor de garnering. Snijd de rest van de ui fijn. Hak ook de rozemarijn fijn;
- Zet een klein pannetje op het vuur en verwarm de 100ml olijfolie. Fruit hierin de ui samen met de rozemarijn zachtjes en laat het mengsel afkoelen;
- Klop de eieren los, met de gehakte basilicum en het afgekoelde olijfolie-mengsel;
- Voeg dan de bloem, bakpoeder, kurkuma, zout en peper toe aan het mengsel & meng dit tot een egale massa;
- Meng er daarna de Parmezaanse kaas doorheen;
- Als laatste mogen ook de afgekoelde bloemkoolroosjes door het mengsel geroerd worden;
- Bekleed een springvorm van 24cm met bakpapier en vet de randen in met wat boter. Als je sesamzaadjes gebruikt, voeg deze dan nu toe aan de springvorm en zorg ervoor dat ze aan de randen blijven plakken;
- Giet de vulling in de vorm en strijk het glad;
- Garneer het dan met de achtergebleven uienringen en bak het in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar;
- Laat tenslotte de taart iets afkoelen, snijd het in punten en serveer met een frisse salade.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*