Recept rode bietenlatkes met zalm
Voor een feestelijk diner kun je deze rode bietenlatkes als voorgerecht serveren. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar ben altijd in om iets nieuws te proberen!
Latkes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken, maar worden ook veelal gegeten in de Duitse, Oostenrijkse, Poolse, Tsjechische, Oekraïense en Wit-Russische keuken. Meestal worden ze van geraspte aardappel gemaakt, maar Heleen heeft hier een variant op gemaakt met rode biet oftewel de bietenlatkes.
Nu vallen bieten onder de nitraatrijke groenten en in het verleden werd altijd gezegd dat je nitraatrijke groenten niet samen met vis mocht eten, omdat dit schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Er zijn diverse onderzoeken gedaan, en in 2014 is er bepaald dat het risico hierop heel klein is, en men dus prima vis in combinatie met nitraatrijke groenten kan eten.
In het recept van de Allerhande wordt gebruik gemaakt van warmgerookte zalmfilets, maar je kunt ook prima plakken gerookte zalm gebruiken als je dat fijner en lekkerder vindt.
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 250 g rauwe rode biet;
- 1 teen knoflook;
- ½ tl venkelzaad;
- 1 ei (middelgroot);
- 3 el paneemeel;
- 4 el milde olijfolie;
- 4 el crème fraîche;
- 75 g warmgerookte zalmfilet of gerookte zalm;
- 2 takjes basilicum;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Schil en rasp allereerst de rauwe bieten met een fijne rasp. Pers de knoflook uit. Meng vervolgens de biet en knoflook met het venkelzaad, ei, paneermeel, peper en eventueel zout;
- Verhit de helft van de olie in een hapjespan en schep telkens 1 el van het bietenmengsel in de pan totdat je 4-6 hoopjes hebt (afhankelijk van de grootte van je pan). Druk ze een beetje aan en bak 2 min. op middelhoog vuur. Keer ze om, druk weer een beetje aan en bak nog 1 min. Laat de latkes uitlekken op een bord met keukenpapier. Maak op dezelfde manier nog meer latkes, totdat je in totaal 12 latkes hebt gemaakt;
- Roer de crème fraîche los. Stapel op elk bord steeds een latke, wat crème fraîche en zalm en herhaal dit 2 keer, zodat je een torentje hebt. Scheur het basilicum in stukjes en bestrooi de torentjes ermee.
Best een kort en gemakkelijk recept om te maken en ook nog eens heel bijzonder. Wie ook hele bijzondere gerechten maakt is Yotam Ottolenghi. Met dit boek inspireert hij jou om het beste uit jouw kookkunsten te halen!
*Dit artikel bevat een affiliate link*