Recept biefstuk met cacao-barbecuesaus
In de Zuid-Amerikaanse keuken wordt wel vaker cacao of chocolade verwerkt in hartige gerechten. Hier is dat wat minder bekend en gebruikelijk. Nu schijnt het zo te zijn dat stoofvlees met wat cacao/chocolade heerlijk is. Heleen heeft nu een saus gemaakt voor bij de biefstuk, namelijk met cacao en koffie. Een bijzondere combinatie, maar deze warme aardse smaken passen verrassend goed bij vlees.
Je kan sowieso meer bijzondere zoete en hartige recepten met cacao maken en anders is dit boek ook leuk om cadeau te geven!
Bereidingstijd: ongeveer 25 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 4 el olijfolie;
- 1 ui;
- 2 teentjes knoflook;
- 2 el bruine suiker;
- ½ tl cayennepeper;
- ½ tl korianderpoeder (of ketoembar);
- een tl cacaopoeder;
- 1 el mosterd;
- 1 el tomatenketchup;
- een el witte wijnazijn;
- 100 ml koffie;
- 25g boter;
- 4 biefstukken;
- zout en peper.
En zo maak je het:
- Snipper allereerst de ui fijn en pers de knoflook uit (of snijd deze fijn als je geen knoflookpers hebt);
- Verhit 2 eetlepels olie in een sauspan en bak hierin de ui en knoflook glazig;
- Voeg dan de suiker, cayennepeper en korianderpoeder toe en bak dit een paar minuten mee;
- Roer de cacao, mosterd, ketchup en azijn erdoor en blus het geheel af met de koffie;
- Breng het geheel aan de kook en laat de saus 4-5 minuten zachtjes koken. Breng het daarna op smaak met wat zout;
- Verhit vervolgens de rest van de olie en boter in een koekenpan en bak de biefstukken naar wens (tips om een perfecte biefstuk te bakken);
- Haal de biefstukken uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie even rusten;
- Snijd tenslotte het vlees in mooie plakjes en serveer het met de saus, samen met wat aardappels en salade.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*