Oosterse biefreepjes uit de wok
Een makkelijke maaltijd vol groenten is dit recept van Oosterse biefreepjes uit de wok. Het staat in een half uur op tafel, dus is ideaal voor een doordeweekse maaltijd. Paddenstoelen horen bij de herfst, maar eigenlijk zijn de bekendste paddenstoelen gewoon het hele jaar door te verkrijgen.
In dit recept worden oesterzwammen gebruikt. Deze zijn vlezig van structuur, wat er ook voor zorgt dat je deze maaltijd volledig vegetarisch kunt maken. Dan kan je er extra oesterzwammen aan toevoegen. In deze variant heeft Heleen ook biefstukreepjes gebruikt. Het recept is afkomstig uit de Boodschappen.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 400 g biefstuk;
- 300 g pandan- of basmatirijst;
- 1 el maïzena;
- 1 el ketjap manis;
- 2 el droge sherry;
- 1 tl sesamolie;
- 2 el roerbakolie;
- 200 g oesterzwammen;
- 4 lente-uitjes;
- 2 teentjes knoflook;
- 200 g sperziebonen;
- 1 el gembersnippers;
- 150 ml kippenbouillon;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Snijd allereerst de biefstuk in dunne reepjes, of gebruik rundvleesreepjes en bestrooi ze met peper en de maïzena;
- Roer de ketjap, sherry en sesamolie door elkaar en meng dit door de vleesreepjes;
- Kook vervolgens de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking;
- Kook de sperziebonen in 4 minuten in gezouten water beetgaar en spoel ze af met koud water;
- Borstel de oesterzwammen schoon en snijd ze in reepjes;
- Snijd dan de lente-uitjes in dunne ringetjes;
- Verhit 1 el roerbakolie in een wok of hapjespan en bak hierin de oesterzwammen samen met de lente-uitjes en geperste knoflook. Hou wat ringetjes van de lente-ui achter voor de garnering;
- Voeg vervolgens de sperziebonen toe;
- Hak de gembersnippers en voeg deze ook toe aan de wok;
- Schenk de kippenbouillon erbij en verwarm het geheel goed door;
- Schep dan alles uit de pan, maar laat het niet afkoelen;
- Maak de pan droog en verhit 1 el olie in de pan. Roerbak het vlees 1-1,5 minuut en schep hierna het groenten mengsel erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe;
- Serveer het gerecht met de pandan- of basmatirijst en garneer tenslotte met de achtergebleven lente-ui ringetjes.
Eet smakelijk!
