Recept bastilla met kip en gember
Een Bastilla is een Marokkaanse hartige taart, gemaakt van warquadeeg. Dit is een deegsoort dat nog fijner is dan filodeeg, maar je kunt hier ook filodeeg voor gebruiken. Filodeeg is gemakkelijker verkrijgbaar en werkt ook goed.
De gember geeft een heerlijke smaak aan deze taart. Gebruik in ieder geval een aardewerken taartvorm voor deze hartige taart.
Werken met filodeeg is wel even een priegelwerkje want het scheurt nogal snel, maar het resultaat mag er zijn. Het beste is om het filodeeg 24 uur van tevoren in de koelkast te leggen om te ontdooien.
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur en 40 minuten
Voor vier personen heb je nodig:
- 4 kippenbouten;
- 2 eieren;
- 2 eetlepels stemgember (op siroop);
- 100 g boter;
- 1 pak filodeeg (ontdooid);
- 1 verse gember;
- ½ bosje koriander;
- ½ bosje peterselie;
- 2 teentjes knoflook;
- 1 ui;
- Sap van ½ citroen;
- 2 el olijfolie;
- Poedersuiker;
- Kaneel.
En zo maak je het:
- Hak allereerst de koriander en peterselie fijn, snipper de ui en voeg het samen in een kom;
- Schil de verse gember (dat gaat heel makkelijk met een theelepel), en hak deze fijn;
- Voeg vervolgens de gehakte gember ook toe aan de kom, en pers 2 teentjes knoflook er boven uit;
- Meng het sap van een ½ citroen en 2 el olijfolie door het mengsel, dit is de marinade voor de kip;
- Snijd dan de kippenbouten door zodat de dij en poot van elkaar worden gescheiden en wrijf de stukken kip in, met zout, en leg deze in een kom. Voeg de marinade toe en meng het door elkaar zodat op alle stukken kip wat van de marinade zit. Laat afgedekt 1 uur marineren;
- Voeg wat boter toe aan een braadpan en braad de stukken kip rondom aan;
- Giet er vervolgens 200 ml water over en laat de kip met deksel op de pan in 40 minuten gaar stoven;
- Neem de kip uit het vocht in de pan en laat het iets afkoelen. Gooi het achtergebleven vocht niet weg;
- Pluk het vlees van het bot en snijd het in stukjes;
- Klop dan de eieren los, met wat van het nog hete vocht uit de pan. Giet het vervolgens terug in de pan en laat het geheel op laag vuur al roerend garen tot een dikke ragout;
- Hak de bolletjes stemgember grof en voeg deze samen met het kippenvlees toe aan de ragout en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat het mengsel afkoelen;
- Smelt vervolgens de boter en smeer de taartvorm royaal in met de gesmolten boter;
- Leg aan een kant van de vorm een vel filodeeg en laat deze voor een derde over de rand van de vorm vallen. Bestrijk het deeg met wat van de boter en bekleed op dezelfde manier de rest van de taartvorm en bestrijk elk vel filodeeg met wat boter voordat je het volgende vel deeg in de vorm legt;
- Duw het deeg voorzichtig met je vingertoppen in de randen van de vorm;
- Verwarm de oven voor op 180°C;
- Verdeel dan de afgekoelde ragout over de vorm en dek het af met nog een laagje filodeeg. Bestrijk deze weer met boter en vouw dan de overhangende stukken deeg naar binnen, zodat deze over de taart gedrapeerd worden. Bestrijk de taart nogmaals met wat boter en bak het in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin;
- Neem de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen;
- Bestrooi tenslotte de taart vlak voor het serveren met wat poedersuiker en kaneel.
Eet smakelijk & geniet van deze hartige taart
*Dit artikel bevat een affiliate link*