Recept aspergesoep van restjes asperges
Bij het bereiden van asperges hou je natuurlijk de schillen en de harde uiteinden over. Deze kun je heel goed gebruiken om deze aspergesoep mee te maken. Het recept vond Heleen in Wijnspijs Magazine, maar het recept staat ook online.
Mocht je nou geen grote hoeveelheden schillen en andere restjes van asperges hebben, kun je deze in een afgesloten bakje in de vriezer bewaren totdat je wel voldoende hebt, om deze soep mee te maken.
Deze aspergesoep is heerlijk als voorgerecht bij het diner, maar kan ook goed bij de lunch geserveerd worden.
Serveer de aspergesoep bijvoorbeeld in deze mooie kommen.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- Schillen en kontjes van 18 asperges;
- 1 l kookvocht van asperges, eventueel te vervangen door kippenbouillon als je diepvries-restjes gebruikt;
- 1 sjalotje;
- Flinke klont boter;
- 1 scheut witte port;
- Handvol platte peterselie;
- 50 g roomboter;
- 3 el bloem;
- Paar gekookte witte asperges;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Laat als eerste een flinke klont boter smelten in een grote soeppan met dikke bodem op zacht vuur;
- Pel en snipper het sjalotje en voeg deze dan toe aan de pan samen met een snuf zout;
- Laat het sjalotje op zacht vuur gedurende 7 minuten zachtjes fruiten, zorg ervoor dat het niet bruin wordt;
- Voeg vervolgens de schillen en kontjes van de asperges toe en bak even kort aan, terwijl je blijft roeren;
- Blus het geheel af met een scheut witte port;
- Schenk dan het kookvocht van de asperges toe of de kippenbouillon en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken;
- Zet het vuur uit en laat de bouillon verder trekken, het liefst de hele nacht;
- Schenk de volgende dag de bouillon met schillen en kontjes door een zeef, zodat je enkel het vocht overhoudt. Druk hierbij zoveel mogelijk van het vocht uit de schillen en kontjes;
- Om de soep wat dikker te maken, maak je een roux. Smelt hiervoor de 50g roomboter in een soeppan op laag vuur;
- Roer vervolgens de bloem er door heen en laat het mengsel gedurende een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren;
- Voeg dan beetje bij beetje de asperge-bouillon toe en blijf continu roeren;
- Breng de soep op smaak met peper en zout;
- Hak de peterselie fijn;
- Leg wat stukjes gekookte asperges in 4 soepkommen en verdeel de soep over de kommen;
- Garneer als laatste met de gehakte peterselie en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*