Recept salade van witte asperges & kropsla
Nu we nog in het aspergeseizoen zitten, heeft Heleen hier nog een lekker gerechtje mee gevonden op ‘Libelle Lekker’. Het is in ieder geval een heerlijks fris voorgerechtje, nu met witte asperges. Door een crème van de kropsla te maken, is dit een bereiding die je vast nog niet eerder hebt gegeten, maar een verrassend resultaat geeft.
Overigens, wist je dat het Brabants Asperge Genootschap de asperges van Aspergekwekerij Gubbels uit Helvoirt heeft gekroond tot lekkerste asperges van 2021?
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig als voorgerecht voor 4 personen:
- 1 kropsla;
- 2 eiwitten;
- 1 el mirin;
- 3 el sushi azijn;
- 100 ml neutrale plantaardige olie;
- 2 el mosterdzaadjes;
- 1 tl (groene) mosterd;
- 4 el mayonaise;
- 2 el (dragon)azijn;
- 8 witte asperges;
- Bladpeterselie;
- Handje gemengde salade;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Schil allereerst de asperges en snijd de onderste 2 cm af. Laat de asperges 3-4 minuten koken en laat ze vervolgens in het water afkoelen;
- Breng water aan de kook in een pan. Wanneer het kookt, blancheer de blaadjes van de kropsla even snel en spoel ze af met koud water. Hierdoor blijven de slablaadjes mooi fris groen;
- Laat de slablaadjes vervolgens goed uitlekken en doe de blaadjes samen met de mirin en 1 el sushi azijn in de blender. Voeg vervolgens de 2 eiwitten toe* en meng het nogmaals goed door. Laat de blender aanstaan en voeg straalsgewijs de olie toe totdat er een mooie crème is ontstaan;
- Kook de mosterdzaadjes in een klein laagje water drie keer op. Laat ze daarna uitlekken en marineer ze met de rest van de sushi-azijn;
- Meng dan 2 el mayonaise met de mosterd, en meng de rest van de mayonaise met de azijn tot een dressing;
- Snijd de gekookte asperges in stukken en meng deze door het mayonaise-mosterd mengsel;
- Maak een cirkel van de crème van kropsla op de borden en verdeel hier de gemarineerde asperges over;
- Garneer tenslotte met de gemarineerde mosterdzaadjes, peterselie en een aantal blaadjes sla. Maak het geheel af met een klein beetje van de dressing.
* Als je liever geen rauw ei gebruikt in je gerecht, kun je ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken.
p.s. Wat vond je trouwens van het vorige recept met asperges? Ik zou nog even genieten van het aspergeseizoen nu het nog kan!