Recept mini appeltaartjes met Napoleon
Heleen vindt het fijn om op een herfstachtige dag lekker te bakken in de keuken. Deze kleine appeltaartjes passen goed bij het herfstgevoel. Kies vooral appels die je zelf lekker vindt in deze mini-taartjes. Als je een mini-muffinvorm gebruikt, zijn het eigenlijk kleine petit fours. Het recept is afkomstig van de Vlaamse chef Wim Balieu en vond Heleen op Libelle Lekker. Gebruik voor nu een siliconen muffinvorm, zodat je de minitaartjes er makkelijk uit kunt halen als ze klaar zijn. Heerlijk bij een kopje thee of als onderdeel van een herfstig dessert.
Bereidingstijd: ongeveer 75 minuten
Voor 12 minitaartjes heb je nodig:
- 1 ei;
- 100 ml (halfvolle) melk;
- 25 g suiker;
- 15 g verse gist;
- 250 g tarwebloem;
- Snufje zout;
- Scheutje (olijf)olie;
- 50 g boter;
- 2 appels;
- 10 Napoleon citroen snoepjes;
- Klontje boter.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de melk tot lauwwarm en laat de gist hierin oplossen. Voeg vervolgens de suiker, ei en een scheutje olie toe;
- Doe de bloem met een snufje zout in de keukenmachine en meng het even door elkaar;
- Voeg vervolgens het gistmengsel toe en mix in de keukenmachine tot een dik beslag;
- Laat het 30 minuten rijzen, leg het deeg daarna minimaal 15 minuten in de koelkast om het later goed uit te kunnen rollen;
- Verwarm dan de oven voor op 180 °C;
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes;
- Hak vervolgens de Napoleon snoepjes fijn in een hakmolentje. Hou 1 eetlepel van het gruis apart voor de afwerking en laat de rest met een klontje boter in een antiaanbakpan smelten tot een citroen-karamel;
- Voeg de appelstukjes toe en laat het een paar minuten stoven;
- Haal de pan van het vuur en verdeel de appelstukjes over de siliconen vormpjes;
- Rol dan het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 5 mm. Prik gaatjes in het deeg met een vork;
- Steek rondjes uit het deeg die even groot zijn als de muffinvormpjes;
- Leg vervolgens in elk vormpje een deegplakje op de appels;
- Bak de taartjes in 14 minuten in het midden van de oven;
- Haal ze dan uit de oven en druk met de bolle kant van een lepel op het deeg, zodat er ook een laagje karamel op het deeg komt te zitten;
- Laat de taartjes afkoelen tot lauwwarm en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes en draai ze om zodat het deeg aan de onderkant komt te zitten;
- Decoreer tenslotte met de rest van de gemalen snoepjes en serveer.
Geniet van jouw appeltaartjes!
*Dit artikel bevat een affiliate link*