Recept appel-pompoencake voor Halloween
Pompoen is onlosmakelijk verbonden met Halloween. Je kunt hier heerlijke hartige gerechten mee maken, maar ook gebruiken in deze appel-pompoencake. Zeker omdat vanavond weer een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt gaat beginnen, kun je deze cake bakken om er lekker van te genieten voor de televisie.
Het recept is afgeleid van de vegan apple coffee cake van Anthea van Rainbow Nourishments. Al haar recepten zijn vegan, maar uiteraard ben je vrij om wel zuivel te gebruiken in plaats van de vegan varianten in haar recepten. Op haar site staan nog veel meer heerlijke recepten!
Het originele recept is enkel met appel, maar vanwege Halloween is het een combinatie van appel en pompoen geworden, dat smaakt ook heerlijk. Deze cake wordt zonder eieren gemaakt, je kunt de pompoenpuree (of appelmoes in het originele recept) ook vervangen door naturel yoghurt als je dat liever hebt.
Deze appel-pompoencake smaakt het lekkerst op de dag dat deze is gebakken, maar in een goed afgesloten verpakking kan deze tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Invriezen kan ook, maar dan wordt de kruimellaag een beetje zachter. Even opnieuw 10 minuten in de oven helpt.
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 30 minuten
Wat heb je nodig voor 16 stukken:
Voor de kruimel laag:
- 95 g tarwebloem;
- 40 g suiker;
- 35 g lichtbruine basterdsuiker;
- 65 g gesmolten boter;
- ½ tl kaneel.
Voor de appel-pompoen laag:
- 2 appels;
- 150 g pompoen;
- 25 g suiker;
- 15 g tarwebloem;
- 1 el kaneel.
Voor de kaneelsuiker laag:
- 65 g lichtbruine basterdsuiker;
- 1 el kaneel.
Voor de cake:
- 220 g tarwebloem;
- 150 g suiker;
- 2 ½ tl bakpoeder;
- 130 g pompoenpuree;
- 110 ml plantaardige olie;
- 65 ml melk;
- 1 el citroensap;
- 1 tl vanille extract;
- Snufje zout.
En zo maak je het:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm in met bakpapier;
- Maak dan als eerste de kruimellaag. Meng hiervoor alle ingrediënten in een kom en roer tot het gemengd is en kruimelig;
- Zet de kom in de koelkast tot gebruik. Mocht het deeg wat te plakkerig zijn, in de koelkast stijft het wat op, zodat je alsnog mooie kruimels kunt maken;
- Schil vervolgens de appels en verwijder het klokhuis;
- Snijd de appels in blokjes. Zorg dat je in totaal samen met de pompoenblokjes zo’n 275 gram hebt.
- Meng de appelblokjes met de pompoenblokjes in een kom met de suiker en tarwebloem en zet opzij tot gebruik;
- Roer dan ook de suiker en kaneel door elkaar voor de kaneelsuiker laag;
- Maak dan het cakebeslag. Meng hiervoor de droge ingrediënten in een kom en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe;
- Mix het door elkaar totdat het een homogeen mengsel is, maar meng niet te lang;
- Verdeel de helft van het cakebeslag over de bodem van de vorm;
- Strooi dan de kaneelsuiker er overheen en vervolgens de andere helft van het cakebeslag;
- Verdeel dan de appel en pompoenblokjes over de vorm, maar druk ze niet in het beslag;
- Als laatste kan de kruimellaag over de vorm gestrooid worden;
- Bak de cake in het midden van de oven in 1 uur en 5 minuten goudbruin en gaar;
- Gebruik een sateprikker om te kijken of de cake gaar is: als de prikker schoon uit de cake komt, is hij gaar;
- Laat de cake in de vorm zo’n 30 minuten afkoelen;
- Haal de cake daarna uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen;
- Snijd dan de appel-pompoencake in 16 stukken.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*