Recept aardbeien gebakje voor Moederdag
Het is weer Moederdag vandaag! Om je moeder nu te verrassen met een zelfgebakken aardbeien gebakje, kun je deze tartelettes maken. Het basisrecept voor de deegbakjes komt van Rutger.
Als je de deegbakjes in een muffinvorm bakt, krijg je deze schattige kleine gebakjes. Speciaal voor Moederdag zijn ze nu gevuld met lemon curd en verse aardbeien, heerlijke aardbeien gebakjes dus. Maar deze kleine gebakjes kun je vullen naar keuze, ook banketbakkersroom met ander vers fruit is heerlijk, of een chocolademousse. Deze kleine gebakjes zijn ook lekker om te serveren bij een verjaardag, of natuurlijk gewoon zomaar.
De deegbakjes kun je ook al een dag van te voren maken, maar doe er vlak voor het serveren pas de vulling er in.
Serveer je gebakje voor Moederdag bijvoorbeeld op dit mooie bordje.
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 45 minuten (waarvan 1 uur en 15 minuten in de koelkast)
Wat heb je nodig voor ongeveer 12 gebakjes:
- 175 g bloem;
- 70 g poedersuiker;
- 30 g amandelmeel;
- snuf zout;
- 105 g koude boter, in blokjes gesneden;
- ½ ei, losgeklopt;
- Bakje aardbeien;
- Pot lemon curd.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de deegbakjes, ofwel tartelette bodems;
- Doe hiervoor de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar;
- Voeg dan de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt;
- Daarna voeg je het halve ei toe en kneed alles kort tot een samenhangend deeg;
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast;
- Vet een muffin-bakblik in en bestuif het met wat bloem;
- Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter;
- Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden.
- Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af;
- Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen;
- Bekleed zo alle vormpjes;
- Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het bakken;
- Zet het muffin-bakblik met het deeg 15-30 minuten in de koelkast;
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C;
- Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar;
- Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster;
- Roer de lemoncurd wat los, en schep met een lepel in elk bakje lemon curd naar smaak;
- Snijd de aardbeien in stukjes en verdeel deze over de lemon curd;
- Maak de gebakjes af met een klein heel aardbeitje bovenop en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*