Hola! Tijd voor een zomers fris gerecht. De cacik (spreek je uit als djadjoek) komt van het Perzisch en betekent simpelweg “kruiden” en zal dus naar het Turks vertaald zijn als kruiden die toegevoegd worden aan yoghurt. De cacik wordt in Turkije vaak als side dish of soms als gezond tussendoortje benuttigd. De samenstelling is dan meer vloeibaar dan yoghurt, doordat het aangelengd wordt met water, een soort koude soep dus. Het wordt ook benuttigd als mezze, zoals de Grieken hun tatziki eten.
Zie hieronder het recept en de makkelijke bereidingswijze:
250 gram yoghurt (het liefste “dikke” yoghurt zoals Turkse of Griekse)
1 komkommer
1 à 2 teentjes knoflook
Munt, dille en zout
Naar wens water en (olijf)olie toevoegen
Rasp de komkommer, pers de knoflook meng dit door de yoghurt en voeg naar wens water en olie toe. Doe er vervolgens de fijn gehakte (gedroogde) munt, dille bij en voeg wat zout toe. En voila, tis klaar!
Afiyet olsun!
Liefs,
G.
12 juli 2018 @ 12:16
hmmmm, klinkt als een heerlijke site dish! Beetje jammer dat de dille dit jaar zo slecht groeit, maar daar is een mouw aan te passen
14 juli 2018 @ 10:51
oww echt waar, bij mij groeit de dille wel goed:)
12 juli 2018 @ 11:56
Ziet er lekker uit. Ga het een keer maken!
14 juli 2018 @ 10:51
😉
12 juli 2018 @ 11:04
Hmm, dit klinkt lekker en fris bovendien. En qua recepten gelukkig niet teveel ingrediënten.
14 juli 2018 @ 10:53
Inderdaad lekker fris en makkelijk te maken met weinig ingrediënten:)
12 juli 2018 @ 00:25
Hmmm lekker en eenvoudig. Daar houd ik wel van!
14 juli 2018 @ 10:53
Inderdaad, ik ook en lekker fris:)
11 juli 2018 @ 20:41
Super lekker dit recept! Ik kon deze naam dan niet, maar wel Tatziki. Het is heerlijk bij de barbecue.
14 juli 2018 @ 10:55
Het is eigenlijk ook hetzelfde als de tatziki, maar de turken hebben dan nog een meer vloeibare variant. En inderdaad is het lekker fris en gezond bij vleesgerechten:)
11 juli 2018 @ 14:44
Klink lekker met dit zomerse weer! Zeker als dip met Turks brood ofzo.
14 juli 2018 @ 10:56
Ja precies, lekker fris en makkelijk om te maken en zeker ook lekker als dip:)
11 juli 2018 @ 14:34
Lijkt me erg lekker en ook nog eens makkelijk en snel te maken.
14 juli 2018 @ 10:57
Ja inderdaad, het is heel eenvoudig om te maken en lekker fris:)
11 juli 2018 @ 13:05
Ziet er heerlijk en fris uit! Lekker om brood in te dippen!
14 juli 2018 @ 10:58
Inderdaad, lekker fris, ook als dipsausje:)